2015/02/21

Domowa chałwa z pistacjami

      chałwa -  mniam  

Chałwa to jedno z najbardziej znanych i uwielbianych smakołyków świata. Wbrew pozorom bardzo prosto ją przygotować i smakuje o niebo lepiej niż  kupiona w sklepie. Sprawdź nasz przepis! 
PistHalva
składniki: 
  • 2 szklanki sezamu
  • 6 łyżek miodu
  • 3 krople olejku waniliowego
  • Garść pistacji

przyrządzanie:
  • Na rozgrzanej i suchej patelni upraż sezam. Im będzie bardziej brązowy, tym Twoja chałwa będzie ciemniejsza.
  • Następnie zmiel na pył za pomoca blendera, dodaj miód, olejek i wszystko wymieszaj.
  • Teraz zblanszuj pistacje. Zalej orzechy gorącą wodą i po około 2 minutach zdejmij z nich skórkę. Posiekaj i dodaj do masy.
  • Gotową masę przełóż do foremki i włóż na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz