2015/04/13

KANAPKA Z BOTWINKĄ I STOKROTKAMI

Uczta nowalijkowa z udziałem kwiatów:) Smacznie i ładnie! Ta kanapka to odpowiedź na pytanie: Jak smakują stokrotki?
SKŁADNIKI:

1. chleb razowy
2. botwinka
3. rzodkiewki
4. kwiaty stokrotki
5. oliwa
6. sos balsamico
7. listki świeżej melisy
8. siemię lniane
9. pieprz prażony
10. sól

PRZYGOTOWANIE:

Botwinka zazwyczaj kojarzy nam się z chłodnikiem. Ja od jakiegoś już czasu wykorzystuję liście botwiny do sałatki, stąd dzisiejsza propozycja kanapkowa:)

Nastawiam garnek z wodą, w której gotuję młode buraki, po jakimś czasie ( około 30 min.) nakładam na garnek naczynie do gotowania na parze. Wkładam do niego liście, są tak młode i delikatne, że potrzebują kolo 5,7 min, aby były gotowe.

Na patelni prażę siemię lniane. To moje ostatnie odkrycie. Smakuje wyśmienicie - orzechowo. Po siemieniu czas na pieprz, prażony pachnie jak kadzidło.

Kromki chleba smaruję oliwą i sosem balsamico. Buraki i rzodkiewki kroję na plastry.
Liście botwiny można również pokroić na paski - łatwiej wtedy jeść kanapkę.
Czerwone pędy absolutnie zostawiam!

Wszystko po kolei układam na pieczywie: plastry młodego buraka, liście botwiny, plastry rzodkiewki. Na to rzucam umyte kwiaty stokrotek, listki melisy. Na koniec obsypuję kanapkę prażonym siemieniem lnianym, prażonymi ziarenkami pieprzu i solą. Kilka kropli oliwy i kwiatowe śniadanie gotowe!

Jeśli ktoś unika pieczywa, może dzisiejszą propozycję potraktować jako sałatkę!
A jak smakują stokrotki? Płatki są bardzo lekko słodkie a żółte środki mają smak ziół. Pierwsza prawdziwa wiosenna kanapka, ze stokrotkami z trawnika. Chyba nie można ich nigdzie kupić, trzeba je zebrać przed śniadaniem:)

SMACZNEGO!

Ten i wiele innych oryginalnych przepisów na kanapki znajdziecie na blogu THEBYK. Zapraszamy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz