2015/04/13

"Pudełkowa" sałatka na drugie śniadanie (ale dobra też na inne okazje)



Prosta, pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Idealna na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Składniki przez kilka godzin zachowują swój kształt oraz fakturę i przede wszystkim smak :)
Sałatka nie pachnie zbyt intensywnie, więc można ją spokojnie skonsumować w środku dnia. Jest lekka i jednocześnie sycąca. Czyli bardzo zdrowa.

Składniki

2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
1/2 kg pieczarek
1 cebula
1 szklanka ugotowanej soczewicy (można również użyć soczewicy z puszki)
4 łyżki oleju
2 łyżki oleju z pestek winogron (lub innego o delikatnym smaku)
kilka kropel tabasco (można zastąpić innym ostrym sosem)
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przepis

  1. Pieczarki obierz, duże przekrój na ćwiartki, mniejsze na połówki. Obraną cebulę pokrój na cienkie krążki
  2. W patelnie rozgrzej silnie olej, wrzuć cebulę i cały czas mieszając smaż na dużym ogniu przez minutę, dodaj pieczarki, delikatnie posól i smaż na dużym ogniu przez dwie minuty, aż się lekko miejscami zarumienią (nie powinny się gotować we własnym sosie, będzie trochę dymu, ale to normalne). Przełóż do miski i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  3. Do miski wsyp ryż, soczewicę, dodaj odsączone pieczarki z cebulą. Dopraw tabasco, solą i pierzem, dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj.
  4. I... gotowe! Pyszne i zdrowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz