- 60 ml ciemnego rumu
- 200 ml mieszanki rodzynek ciemnych i sułtańskich
- 200 ml pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy
- 2 paczki drożdży
- 600 g mąaki
- 100 ml cukru
- 1 bardzo duże jajko
- 4 bardzo duże żółtka
- szczypta soli
- 100 g stopionego masła Wskazówki
- Owoce zamarynuj w rumie. Drożdże wymieszaj ze 100 ml mąki, dodaj wodę, aż masa będzie elastyczna. Przykryj wilgotnym ręczniczkiem i odstaw na około 30 minut w ciepłe, suche miejsce, aż masa podwoi swoją objętość.
- Dodaj pozostałą ilość mąki, cukier, jajka, sól i masło. Zagniataj przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aż masa znowu podwoi swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.
- Kiedy masa będzie gładka i elastyczna, dodaj rodzynki i skórki zamarynowane w rumie.
- Przełóż masę do przygotowanej formy i odstaw, aż znowu podwoi swoją objętość.
- Piecz przez około 1 godzinę. Ciasto jest gotowe, kiedy włożony w nie szpikulec do testowania ciasta będzie suchy po wyjęciu.
- Wskazówka: Mniejsze ciasteczka można przygotować w małych miseczkach. Wówczas należy je piec przez 20 minut.Zamiast tradycyjnego, ciężkiego ciasta z owocami, w te Święta wypróbuj świąteczny przepis z innego kraju. Bûche de Noël Tortowy zawijaniec z żurawiną, gruszką i orzeszkami pekan Jabłecznik Roladki z bananem i mango w polewie czekoladowo-kokosowe
2018/05/24
Przepis: Panettone
Składniki (serwowane dla 10 osoby/osób)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz