2018/05/24

Przepis: Panettone

ÅšwiÄ…teczne Przepisy Na Oryginalne Ciasta | EverydaymeSkładniki (serwowane dla 10 osoby/osób)
  • 60 ml ciemnego rumu
  • 200 ml mieszanki rodzynek ciemnych i sułtańskich
  • 200 ml pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy
  • 2 paczki drożdży
  • 600 g mąaki
  • 100 ml cukru
  • 1 bardzo duże jajko
  • 4 bardzo duże żółtka
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego masła                                                                                                                            Wskazówki
    1. Owoce zamarynuj w rumie. Drożdże wymieszaj ze 100 ml mąki, dodaj wodę, aż masa będzie elastyczna. Przykryj wilgotnym ręczniczkiem i odstaw na około 30 minut w ciepłe, suche miejsce, aż masa podwoi swoją objętość.

    2. Dodaj pozostałą ilość mąki, cukier, jajka, sól i masło. Zagniataj przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aż masa znowu podwoi swoją objętość.

    3. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C.

    4. Kiedy masa będzie gładka i elastyczna, dodaj rodzynki i skórki zamarynowane w rumie.

    5. Przełóż masę do przygotowanej formy i odstaw, aż znowu podwoi swoją objętość.

    6. Piecz przez około 1 godzinę. Ciasto jest gotowe, kiedy włożony w nie szpikulec do testowania ciasta będzie suchy po wyjęciu.

    7. Wskazówka: Mniejsze ciasteczka można przygotować w małych miseczkach. Wówczas należy je piec przez 20 minut.

      Zamiast tradycyjnego, ciężkiego ciasta z owocami, w te Święta wypróbuj świąteczny przepis z innego kraju. Bûche de Noël Tortowy zawijaniec z żurawiną, gruszką i orzeszkami pekan Jabłecznik Roladki z bananem i mango w polewie czekoladowo-kokosowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz