Jest pyszna, bardzo pyszna!
Urok sałatki polega przede wszystkim na połączeniu gorących ziemniaków i zimnego sosu.
Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Składniki
6 najlepiej podłużnych ziemniaków jednakowej wielkości nie rozpadających się podczas gotowania (około 0,75 kg)1 spora biała cebula - najlepiej czosnkowa
2 szklanki warzywnego bulionu (może być z kostki)
sos:
6 czubatych łyżek zimnego majonezu
2 czubate łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
0,5 łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji
Przepis
Ziemniaki obieram, myję, następnie kroję wzdłuż na ósemki. Zalewam wrzącą, osoloną wodą i gotuję na średnim ogniu do miękkości (około 15-20 minut).W czasie gotowania przygotowuję sos poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników - wstawiam go do lodówki, ważne, by był zimny.
Cebulę obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz