2015/04/13

Najprawdopodobniej najlepsza na świecie sałatka ziemniaczana - film video HD

Jest pyszna, bardzo pyszna!
Urok sałatki polega przede wszystkim na połączeniu gorących ziemniaków i zimnego sosu.
Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs.                                                                                                                                                                                                       Składniki

6 najlepiej podłużnych ziemniaków jednakowej wielkości nie rozpadających się podczas gotowania (około 0,75 kg)
1 spora biała cebula - najlepiej czosnkowa
2 szklanki warzywnego bulionu (może być z kostki)

sos:
6 czubatych łyżek zimnego majonezu
2 czubate łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
0,5 łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

Przepis

Ziemniaki obieram, myję, następnie kroję wzdłuż na ósemki. Zalewam wrzącą, osoloną wodą i gotuję na średnim ogniu do miękkości (około 15-20 minut).

W czasie gotowania przygotowuję sos poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników - wstawiam go do lodówki, ważne, by był zimny.

Cebulę obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.

Bulion mocno podgrzewam. Ugotowane ziemniaki odcedzam, zalewam gorącym bulionem i odstawiam na 5 minut, następnie ponownie odcedzam. Przekładam do miski, dodaję cebulę, mieszam, zalewam sosem majonezowym, ponownie mieszam, posypuję szczypiorkiem i od razu podaję.            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz