2015/10/03

Witaminy jesienią na zdrowie
   
aktualizacja: 04.10.2010, 12:53

W papryce znajdziesz dużo witaminy C
foto: Fotorzepa, Seweryn Sołtys
Przyszła jesień, a wraz z nią chłody, brak słońca i osłabienie organizmu. Mogło by się wydawać, że natura skazała nas na kilka miesięcy przeziębień, poszarzałej cery i gromadzenia zbyt dużych ilości tłuszczu. Jednak dała nam też sposoby na to, żeby w prosty sposób chorowania uniknąć. Wystarczy zaopatrzyć nasze ciało w witaminy, które wzmocnią naszą odporność, zwłaszcza że jesień wyjątkowo hojnie obdarza nas owocami i warzywami, które mogą nam w tym pomóc.
 
 
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to podstawa naszego jesiennego menu. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, stymulując gospodarkę hormonalną. Chroni przed przeziębieniami i grypą, a także obniża poziom stresu, oraz ułatwia gojenie się ran i złamań. Możemy znaleźć ją w dostępnych przez cały rok cytrusach, ale i w naszej rodzimej kapuście (świeżej i kiszonej) ziemniakach, cebuli, lecz najbogatsza z warzyw jest w nią słodka papryka. Spośród owoców , w poszukiwaniu witaminy C, możemy śmiało sięgać po jabłka, gruszki i dynię. Musimy jednak pamiętać, że kwas askorbinowy nie lubi długotrwałego wystawienia na wysokie temperatury w kontakcie z metalem (aluminiowe garnki).


 
 
To przede wszystkim strażnik naszego wzroku, ale ona także wspomaga system odpornościowy w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, tak popularnych o tej porze roku. Wyjątkowo bogata w nią jest marchewka, która dodatkowo ma działanie antyseptyczne, przeciwnowotworowe i ożywia kolor skóry, która właśnie szarzeje, zatracając resztki letniej opalenizny. Dużo witaminy A mają także: ryby, nabiał i jaja, pomidory i szpinak.
 
 
Witamina E jest najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem, czyli skutecznie wspomaga mechanizmy obronne naszych komórek, a także wzmacnia ściany krwionośne i zapobiega zbyt szybkiemu rozpadaniu się krwinek. Ona też wpływa na wygląd naszej skóry. W odróżnieniu od witaminy A, nasz organizm nie potrafi jej magazynować, na szczęście występuje ona w wielu produktach, np. olejach warzywnych, migdałach, jajach, margarynie, mleku, marchewce, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, oraz brukselce. Wystarczy zatem ją regularnie uzupełniać.
 
 
To jedna z ważniejszych witamin dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspomaga przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie tak potrzebnej nam teraz energii, jest obecna w procesie tworzenia enzymów, hormonów i hemoglobiny, wpływa na pracę układu krwionośnego i nerwowego, oraz właściwie już tradycyjnie: wspomaga odporność organizmu. Na szczęście jest ważna nie tylko dla człowieka, więc znaleźć ją można w mięsach i rybach, nabiale i jajkach, wspominanej już kapuście, zielonym groszku, kalafiorze, czy fasoli, oraz w soi i pszenicy, pestkach dyni, słonecznika i orzechach.
 
 
Ona także wspomaga metabolizm i jest nieodzowna do produkcji energii w organizmie. Wspomaga pracę mięśni serca. Dobrze wpływa na pamięć – co szczególnie ważne dla rozpoczynających właśnie naukę studentów. Jej brak powoduje podrażnienie i uczucie zmęczenia. Witaminę B1 odnajdziemy w takich produktach jak: ryby, mięso, wędliny (zwłaszcza wieprzowe), rośliny strączkowe i drożdże.
 
 
To kolejna z witamin z grupy B (B9). Chroni nasz system nerwowy i poprawia samopoczucie. Jego brak powoduje uczucie smutku i melancholii. Wraz z witaminą B12 i C wspomaga budowę białek. Znajdziemy go w cytrusach, wieprzowinie, drobiu i owocach morza. Spośród warzyw kwasu foliowego dostarczą nam chętnie pory i inne zielono-listne warzywa, jak: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory i brukselka.
 
 
Odpowiedzialna jest za gospodarkę wapniowo - fosforanową i budowę kośćca, oraz tłuszczową. Wpływa też na system nerwowy i mięśniowy, i pewnie nie będzie dla nikogo niespodzianką, jeśli okaże się, że ona również wspomaga system odpornościowy naszego organizmu. Głównym źródłem witaminy dla człowieka jest słońce, którego niestety zimą brak. Witaminę D można znaleźć w tranie i olejach rybnych, niektórych rybach: łososiu, dorszu, tuńczyku, śledziu, makreli i sardynkach, grzybach (suszonych), i żółtku jaja. Niestety nie są to zazwyczaj ilości wystarczające zaspokojeniu potrzeb naszego organizmu, dlatego w krajach europejskich witamina D dodawana jest do margaryny i płatków śniadaniowych.
Jeżeli zadbamy o nasz organizm i dostarczymy mu tych witamin, powinno się nam udać przetrwać jesień bez kataru i z uśmiechem na twarzy, oraz przygotować się do jeszcze cięższej zimy. Najbardziej zaganiani mogą zaopatrzyć się w suplementy diety w najbliższej aptece, jednak my polecamy zdrowe odżywianie się na bazie produktów, które wymieniliśmy powyżej. Nie dość, że witaminy zawarte w pokarmach są łatwiej przyswajalne od tych syntetycznych, nie nadwyrężają naszej wątroby, dodatkowo są dużo smaczniejsze. Można je też wykorzystać do poprawienia sobie humoru – zapraszając grono najbliższych przyjaciół na kolację i serwując im dorsza w porach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz