2020/01/17

Naukowcy ze Szczecina stworzyli zdrowotne bułeczki z odchudzającym efektem



Naukowcy ze Szczecina stworzyli zdrowotne bułeczki z odchudzającym efektemNa razie tylko w jednym sklepie w Szczecinie można kupić cudowne zdrowotne bułeczki. Wkrótce na rynek mają trafić też specjalne zdrowotne batony. To nowe produkty, które stworzyli naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.„Bagietkę uniwersytecką”, czyli tę zdrowotną bułeczkę, można kupić, ale tylko w Szczecinie i tylko w piekarni „Filipinka” przy ul. Witkiewicza.

Wybrana piekarnia przez PUM

To piekarnia wybrana przez Centrum Transferu Technologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego do produkcji pierwszych, eksperymentalnych zdrowotnych bułeczek.- Udało nam się stworzyć specjalną recepturę bułeczek i batonów, dzięki unijnej dotacji - mówi prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska z Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM. - Te bułeczki i batony mają specyficzny skład, który pomaga przy chorobach wątroby, poprawia parametry lipidowe, ale także dodatkowo wpływa na redukcję masy ciała. Przeznaczone są przede wszystkim dla pacjentów, którzy cierpią na niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby - tłumaczy prof. Ewa Stachowska, pod kierunkiem której stworzono na PUM zdrowotną żywność. - Ale myślę, że poprawią komfort życia wielu pacjentów, którzy mają problemy z układem pokarmowym.

Jak to działa?

Chodzi o to, że w ciele każdego człowieka jest około 1,5 kg bakterii jelitowych. Odpowiedni skład batonów i bułeczek pomaga „modelować” te bakterie, czyli wspomaga ich rozmnażanie. A odpowiednia liczba bakterii wspomaga pracę wątroby i całego układu pokarmowego człowieka.

Dodatkowe prozdrowotne właściwości batonów

- Batony mają dodatkowo za zadanie ułatwienia w defekowaniu (wypróżnianiu się) - dodaje prof. Stachowska. - Stworzyliśmy je specjalnie dla pacjentów, którzy cierpią z powody zbyt rzadkiego wypróżniania się.
W czasie „badań klinicznych” prawie 100 proc. pacjentów, którzy zgłaszali problem z defekowaniem, po dwóch tygodniach regularnego stosowania (jedzenia) batonów wyraźnie poprawili komfort regularnego wypróżniania.
Tzw. badania kliniczne, czyli badania naukowe prowadzone na pacjentach, które maja na celu sprawdzenie, czy nowa kuracja jest bezpieczna i na ile jest skuteczna, trwały na PUM dwa miesiące. Mieliśmy w czasie badań sporo pacjentów, którzy wypróżniali się jedynie raz, albo dwa razy na tydzień. Po dwóch tygodniach kuracji mogli wypróżniać się już codziennie - opowiada prof. Ewa Stachowska. - To systematyczne spożywanie batonu poprawiło funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

Chcą wprowadzić w całej Polsce

W tej chwili Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM ma już licencję i na batony i na zdrowotne bułeczki, które nazwała „bagietkami uniwersyteckimi”.
- Szukamy odpowiednich producentów, aby można było te nasze produkty kupić nie tylko w jednym sklepie w Szczecinie, ale w całym kraju - mówi prof. Stachowska.
Okazuje się jednak, że to nie takie proste. Aby produkować zdrowotne batony i bułeczki trzeba bardzo restrykcyjnie przestrzegać receptury i całego procesu produkcji. Bo jakość tych produktów jest szalenie ważna - twierdzą naukowcy. - Składniki muszą pochodzić z upraw ekologicznych. W Szczecinie tylko piekarnia „Filipinka” spełnia takie wymogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz