2020/04/23

NADZIEWANE, PIECZONE ZIEMNIAKI. MĄŻ NIE DAJE MI SPOKOJU, ROBIĘ JE OSTATNIO CODZIENNIE. SĄ OBŁĘDNE

  • 15 niedużych ziemniaczków
  • cebula
  • 50 g masła
  • 250 g mięsa (jakiegokolwiek, może być np pierś drobiowa)
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wydrąż w nich dziurkę na nadzienie. Gotuj je w osolonej wodzie około 12 minut. Mają być wpół twarde.
Mięso pokrój na kawałki i obierz cebulę. Potem wszystko zmiel w maszynce lub blenderem. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.
Sos:
Wymieszaj ze sobą roztopione masło, śmietanę i przyprawy. Możesz dodać pastę pomidorową ale nie jest ona konieczna.
Nafaszeruj ziemniaki i polej sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 35 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz