- 470 gramów - herbatniki
- 4 łyżki - kakao
- 80 gramów - masło
- 70 ml - śmietana kremówka
Składniki potrzebne do przygotowania masy:
- 400 ml - śmietana kremówka
- 220 gramów - skondensowane mleko słodzone
- 125 gramów - twaróg
- 270 gramów - orzeszki ziemne
Składniki potrzebne do przygotowania polewy:
- 200 ml - tłusta śmietana
- 2 tabliczki - ciemna czekolada
Sposób przygotowania:
1. Obranie oraz zmielenie orzechów.
2. Wlanie śmietany do miski oraz ubijanie jej aż do uzyskania puszystości.
3. Dodanie do śmietany mleka skondensowanego oraz twarogu nie przestawając mieszać.
4. Dodanie do masy orzechów, delikatne wymieszanie oraz odstawienie jej do lodówki.
5. Drobne zmielenie herbatników oraz dodanie do nich kakao.6. Wlanie do masła śmietany oraz podgrzewanie do uzyskania jednolitej masy.
7. Przygotowanie blaszki oraz wyłożenie jej papierem do pieczenia.
8. Ułożenie w foremce masy z punktu 5., rozłożenie na niej porządnej warstwy kremu, na niej ułożenie herbatników oraz na koniec wyłożenie kremu.
9. Schłodzenie ciasta w lodówce.
10. Przygotowanie polewy oraz polanie nią ciasta i ponowne jego schłodzenie przez kilka godzin.
Główne zdjęcie: chwilesloneczne.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz