Strogonow
Pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek, papryki oraz kiszonych ogórków. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe, idealne na zimne dni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne lecz trochę czasochłonne, jednak wystarczy wrzucić składniki do garnka i większość czasu gulasz robi się sam :)) Polecam!
Składniki:
0,5 kg wołowiny (w ekonomicznej wersji wołowinę można zastąpić chudą wieprzowiną)
1 cebula
2 ząbki czosnku
15 dkg pieczarek
2-3 szklanki bulionu lub wody
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka
3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***
*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***
*** Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***
*** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty ***
*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ***
*** SMACZNEGO ***
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz