Wierzch ciasta proponuje polać lukrem, nada mu wyjątkowy smak. Wilgotne i delikatne ciasto po prostu rozpływa się w ustach!
Składniki na ciasto
- 280 gramów mąki pszennej
- 4 jaja kurze
- 180 gramów cukru
- 200 gramów masła
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 gramów cukru waniliowego
- kandyzowane owoce ( według uznania )
Na polewę
- 120 gramów cukru pudru
PrzygotowanieWbij jajka do miski i dodaj cukier. Ubijaj mikserem przez 2-3 minuty.
Do miski dodaj miękkie masło, skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie ubij mikserem, na gładką masę. Dodaj do masy jeśli chcesz ulubione kandyzowane owoce i wymieszaj.Formę (o średnicy 24 cm) przykryj pergaminem i wylej ciasto, wyrównaj jego wierzch. Piecz je przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.Gotowe ciasto schłodź w formie, a następnie przenieś na naczynie do serwowania. Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wodę, wymieszaj. Pokryj nim gotowy wypiek.Poczekaj aż lukier stwardnieje, a następnie podawaj do stołu. Smacznego! - 1 łyżka soku z cytryny
- woda według uznania
- 120 gramów cukru pudru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz