2 cytryny
1/2 ogórka
10-12 listków mięty
3/4 l wody
Składniki pokroić na plasterki i zalać wodą.
Dodać miętę.
Odstawić na noc, aby powstał napój detoksujący, który usuwa z naszego organizmu wszelkie zanieczyszczenia.
Rozpuszcza tłuszcz jak szalony :-)
Starasz się pozbyć zbędnych kilogramów, ale do tej pory nic nie skutkuje ?
Być może nie polubisz smaku tego cudownego napoju, ale wielu ludzi potwierdza ,że pomógł
im uzyskać wagę, o jakiej zawsze marzyli.
Po wskazaniu składników oraz sposobu ich użycia , opiszę dlaczego
właśnie takie składniki należy użyć?
składniki:
1 łyżka soku jabłkowego
1/4 łyżeczki mielonej papryki chili
sok z 1 cytryny wraz ze skórką
Przygotowanie:
Obrać cytrynę i zalać skórkę 240 mililitrami gorącej wody.
Po 10 minutach , dodać trochę soku z cytryny , sok jabłkowy i mielone chili .
Dobrze wymieszać przed każdym łykiem , i spożywać ten napój po każdym posiłku .
Dlaczego należy się pić ten napój ?
Mielone chili zwiększa trawienie i przemianę materii oraz stymuluje proces spalania tłuszczu . Kapsaicyna , składnik jaki można znaleźć w papryce chili , pobudza układ nerwowy do wytwarzania ciepła w organizmie , który stymuluje proces spalania kalorii.
Cytryna natomiast zawiera składnik , który spowalnia odkładanie się tkanki tłuszczowej , a skórka cytrynowa zawiera polikosanol , korzystny w procesie spalania tłuszczu .
Sok jabłkowy – rzeczywiście regularne spożywanie soku jabłkowego w umiarkowanych ilościach , pomaga w rozcieńczeniu tłuszczu.
ytrusy – grejpfrut, cytryna, pomarańcza
Są uważane za najbardziej dietetyczne owoce, bo mają mało cukrów, za to wiele kwasów obniżających indeks glikemiczny posiłków. Cechują się wysoką zawartością witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, ale również zasłynęła jako pogromca w spalaniu nadprogramowego tłuszczu. W tej kategorii niezaprzeczalnie królują grejpfruty. Zjedzenie połówki tego owocu przed każdym posiłkiem (lub wypicie szklanki soku) ponoć podwaja ilość zrzuconych kilogramów.
2. Owoce morza
Produkty morskie obfitują w jod, który stymuluje pracę tarczycy, a zarazem właściwątermoregulację i pracę układu krwionośnego. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka sąwodorosty, ale spokojnie, równie dużo posiadają go kraby, mule, ostrygi i krewetki. Te ostatnie, mają wiele innych zalet. Są ubogie wy tłuszcz i zawierają wiele białka, który jest doskonałym budulcem mięśni. Im większa ilość mięśni, tym lepsza przemiana materii.
3. Ryby, szczególnie łosoś
Mięso ryb pobudza metabolizm dzięki obfitości nienasyconych tłuszczów zawierających kwasy omega 3. Związek ten zmniejsza tendencję do tycia, nasila uczucie sytości i reguluje wydzielanie insuliny. Na talerzu powinna się pojawić ryba duszona, pieczona lub grillowana, ponieważ smażenie pozbawia ją cennych właściwości. Warte polecenia jest też sushi z surową rybą lub wędzoną na zimno.
4. Herbata bez cukru
Zielona, czerwona, czarna - dzięki zawartości teiny, pobudza mikrocyrkulację i zwiększa ilość spalanych kalorii do kilkunastu procent. Udowodniono, że zarówno katechiny jak i teina przyspieszają metabolizm tkanki tłuszczowej, dlatego rośliny zawierające duże ich ilości są naturalnymi preparatami odchudzającymi. Mechanizm działania katechin oraz teiny polega na zwiększeniu stężenia w organizmie noradrenaliny - hormonu odpowiedzialnego za zwiększone wytwarzanie energii pochodzącej ze spalania tłuszczu.
5. Białko
O tym, jak ważne jest białko w trakcie wysiłku fizycznego stale przekonują rzesze kulturystów i trenerów. Porcja białka przed treningiem działa nawet przez całą dobę, pomagając spalać tłuszcz długo po zakończeniu ćwiczeń. Białko pomaga budować mięśnie i zachować sprawniejszy metabolizm, ponieważ jego strawienie przez organizm pochłania 30% więcej kalorii. Obniża również indeks glikemiczny posiłku, dzięki czemu dłużej będziesz czuć się syta.
6. Jogurt naturalny
Nabiał jest najlepszym źródłem wapnia w diecie. Ten sam pierwiastek sprawi, że odchudzając się spalisz więcej tłuszczu. Niskokaloryczna dieta o zawartości 1000-1400 mg wapnia pozwala stracić 22% więcej kilogramów i o 61% więcej tkanki tłuszczowej niż w diecie ubogiej w nabiał.Aby dostarczyć w sobie tę porcję wapnia wystarczy zjadać codziennie 3-4 szklanki jogurtu lub innych fermentowanych napojów mlecznych.
7. Ostre sosy, chili, imbir
Pikantne przyprawy stymulują krążenie krwi. Zwiększają również straty energii potrzebnej do produkcji ciepła i podnoszą metabolizm na kilka godzin. Dodatkową zaletą przypraw jestzmniejszenie apetytu i odkładania tłuszczu w organizmie. Parę kropli tabasco dodanych do jedzenia przyspiesza trawienie. Dzieje się tak dzięki kapsaicynie - substancji umożliwiającej szybsze spalanie lipidów. Analogicznie funkcjonuje papryczka chili i imbir. Ten ostatni także przeciwdziała zaparciom, dlatego warto przyprawiać nim dania z drobiu oraz ziemniaków. Możesz też zaparzyć go jak zioła i spożywać napar. Badania dowodzą, że jedząc imbir spalisz więcej kalorii a także mniej przytyjesz, gdy się przejesz.
8. Czerwone wino
Zawiera w sobie silny przeciwutleniacz – resweratrol, który zwiększa wykorzystanie przez organizm tlenu oraz energii zgromadzonej jako tłuszcz. Wino może więc sprzyjać szczupłej sylwetce, jednak pod warunkiem, że nie przekroczysz dziennej dawki dwóch kieliszków .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz