2015/01/31

przepis na bardzo pyszne ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE – tym razem ciasto z marchewki :) bardzo je lubię. 
Składniki:
  •  5 jajek w temp. pokojowej
  •  250 g margaryny
  •  1,5 szklanki cukru
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)
  •  150 g białej czekolady lub cukier puder
  •  tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać roztopioną margarynę i startą marchewkę, a następnie dodać mąkę cały czas miksując do połączenia składników.
Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do blachy przełożyć ciasto. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz