CIASTO MARCHEWKOWE – tym razem ciasto z marchewki bardzo je lubię.
Składniki:
Składniki:
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 250 g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g)
- 150 g białej czekolady lub cukier puder
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać roztopioną margarynę i startą marchewkę, a następnie dodać mąkę cały czas miksując do połączenia składników.
Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do blachy przełożyć ciasto. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać roztopioną margarynę i startą marchewkę, a następnie dodać mąkę cały czas miksując do połączenia składników.
Prostokątną blachę o wymiarach 22×33 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do blachy przełożyć ciasto. Ciasto piec 45 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz