Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka

Żadne znane powszechnie owoce nie mają wyższego poziomu antyoksydantów niż jabłka.
To one pomagają w walce z rakiem, zmniejszając ryzyko jego wystąpienia, powodując uszkodzenia oksydacyjne, zatrzymując wzrost nowotworu i mogą rzeczywiście prowadzić do śmierci komórek nowotworowych.
Ważne jest, aby pamiętać, że o wiele zdrowsza od części mięsistej jest sama skórka.
Jednak najsilniej działająca antynowotworowo część jabłka jest prawie nigdy niezjadana, a przynajmniej nie celowo.
Mowa o pestkach jabłka skrywanych w ogryzku.
Pestki jabłek kontra nowotwory

Dlaczego zatem pomimo nieprzyjemnej goryczki warto rozgryzać i zjadać pestki jabłek?
Otóż zdrowe komórki naszego organizmu mają enzym zwany rodanazą.
Rodanaza jest całkowicie nieobecna w komórkach nowotworowych, które w zamian mają enzym zwany beta-glukozydazą, niewystępujący w zdrowych komórkach.
Beta-glukozydaza w obecności wody rozbija cząsteczkę na dwie cząsteczki glukozy, do grupy cyjanowej (CN) dołącza jeden atom H (z wody) i powstaje HCN (cyjanowodór), a do pierścienia benzenu dołącza OH (reszta atomu wody) i powstaje kwas benzoesowy, który jest korzystny dla organizmu.
Powstający na jednym z tych etapów we wnętrzu komórki rakowej cyjanowodór niszczy po prostu ją, zabija od środka.
Śmiercionośny mit
Wiele osób uważa, że pestki jabłek są trujące, ponieważ przeprowadzone niegdyś badania wykryły w nich cyjanek.
I owszem jest to prawda, ale…
O ile zawartość amigdaliny w jednym gramie pestek jabłek jest naprawdę prawdziwą bombą witaminy B17 i waha się w zakresie 1-4 mg, w zależności od odmiany jabłoni, to ilość cyjanku jest znacznie mniejsza.
Jeden gram drobno zmielonych lub przeżutych pestek może dostarczyć do 0,06-0,24 mg cyjanku do organizmu, a więc w rezultacie dopiero zjedzenie dwóch filiżanek zmielonych nasion (ok. 200 sztuk) może grozić śmiercią.
Dlatego też zjedzenie pestek z jednego jabłka dziennie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale i całkowicie bezpieczne.
Wysokie poziomy witaminy B17 znajdziemy także w nasionach moreli, wiśni, nektarynek, brzoskwini, gruszek i śliwek.
Warto na koniec dodać, że pestki jabłek zawierają nie tylko drogocenną amigdalinę, ale także jod.
Już kilka zjedzonych pestek zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.
P.S. Informacje przedstawione w artykule nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią, ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia, np. lekarza. Wszelkie rady, które są na mojej stronie stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz