2025/10/23

Gulasz pieczony w dyni

 

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odetnij górną część dyni (zachowaj ją na później), usuń pestki oraz miąższ.

Krok 2

Filet z indyka pokrój na mniejsze kawałki, cebulę obierz pokrój w kostkę, ząbki czosnku pokrój drobno. Opakowanie przyprawy do kurczaka Knorr wymieszaj z 2 łyżkami oleju i połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 3

Rozgrzej patelnię, przełóż mięso z cebulą i czosnkiem, zamieszaj, smaż przez 5 minut i przełóż całość do wydrążonej dyni.

Krok 4

Wymieszaj mleczko kokosowe z passatą pomidorową i Fixem Knorr. Dodaj do pozostałych składników.

Krok 5

Przykryj dynię odciętą końcówką, owiń szczelnie folią aluminiową, przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (grzanie góra - dół). Piecz przez ok 1,5 godziny (w zależności od grubości i wielkości dyni), aż dynia zmięknie.

Krok 6

Upieczoną dynię lekko przestudź, odwiń folię, dopraw gulasz do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakuje z makaronem ryżowym, prażonymi ziarnami sezamu, świeżą papryczką chilli i kolendrą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz