Chore osoby pracowały w sklepach, barach i restauracjach. - Zajmowały się produkcją lub dystrybucją żywności a ta choroba, tzw. choroba brudnych rąk, dalej przenoszona jest drogą pokarmową i może być przeniesiona na żywność - wyjaśnił dyrektor.Kilkaset osób i miejsca, w których zakażeni pracowali, objęte są nadzorem epidemiologicznym. Najmłodszy chory ma 16 lat, najstarszy 60. - 17 osób podlega obserwacji i badaniom klinicznym przez 2 miesiące. Obecnie przebywają na oddziałach zakaźnych szpitali w Kaliszu, Koninie i Poznaniu - powiedział Biliński.
Jak zaznaczył Biliński, WZW typu A przebiega w sposób ostry - uszkadza wątrobę. - Pierwsze objawy mają charakter pseudogrypowy, czyli ogólne rozbicie, dreszcze, stan podgorączkowy. Dopiero potem pojawia się żółtaczka - wyjaśnił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz