2019/10/22

20 Pokarmów, które powoli Cie zabijają



Sos pomidorowy w puszce1. Sos pomidorowy w puszce .           Sos pomidorowy w puszce to cichy zabójca w przebraniu. Jest to ukryte źródło cukru i nawet nie pomyślałbyś, że może doprowadzić do zwiększonego ryzyka otyłości, cukrzycy, chorób serca, a nawet próchnicy zębów.Aby uniknąć tych problemów, używaj świeżych pomidorów do samodzielnego przygotowania sosu lub przełącz się na puree z pomidorów bez dodatku cukru czy soli i dopraw go swoimi własnymi przyprawami. Lub przynajmniej wybierz marki o mniejszej zawartości cukru i sodu.                                                                                      2 Słodkie napoje gazowane. Słodkie napoje gazowane  Słodkie napoje gazowane są jednym z najgorszych wrogów. Mogą zepsuć wszystko, od skóry, poziomu cukru we krwi, do hormonów i nastroju. Zapomnij o pięknych marketingowych reklamach, które stwierdzają, że ich produkt jest dla Ciebie najlepszy, zawiera składniki odżywcze czy witaminy. Te napoje zawierają w sobie masę cukru, barwników spożywczych i konserwantów. Ponadto wersje bezcukrowe nie są lepsze, ponieważ są pełne szkodliwych sztucznych substancji słodzących.  Kup blender lub sokowirówkę i zrób swój własny naturalny sok w domu. A jeśli bardzo lubisz bąbelki, to zawsze możesz dodać do domowego sok owocowego trochę gazowanej wody i voila!                                                                     Cukier    3. Cukier    Jeśli kochasz słodycze, to istnieje wiele zdrowszych sposobów zaspokojenia Twojego nałogu. Tak, dobrze przeczytałeś, nałogu. Cukier jest bardzo uzależniający, a poza zwiększeniem poziomu glukozy i tworzeniem tłuszczu, może prowadzić do poważnych chorób serca.   Unikaj cukru jak tylko możesz, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy, raka, otyłości, chorób serca i wielu innych chorób. Znacznie zdrowszą wersję cukru znajdziesz w owocach, pokrój je i rozłóż na misce, z początku może nie być to na tyle satysfakcjonujące jak zwykły biały cukier, ale z czasem przyzwyczaisz się i polubisz tę zdrowszą wersję cukru zawartą w owocach. Jeżeli to Ci nie wystarcza to zawsze możesz dodać odrobinę miodu do swoich kulinarnych przepisów zamiast cukru. O niesamowitych właściwościach miodu pisaliśmy tutaj: Co stanie się z Twoim ciałem jeśli zaczniesz jeść miód codziennie przed snem?                                                                                                                         4. Mięso z delikatesów  Mięso z delikatesów   Mięso z delikatesów, takie jak salami czy np. szynka jest pełne azotanów sodu, konserwantów i dodatków. Wszystkie te substancje mogą zwiększać ryzyko raka, chorób serca, cukrzycy, a nawet problemów behawioralnych i trudności w nauce u dzieci   Aby zmniejszyć negatywne skutki, zdecyduj się na wędliny od lokalnego rzeźnika, a nie te z supermarketów. Jeszcze lepszą opcją będzie, jeżeli po prostu zaczniesz go unikać.                                                             



5. Olej roślinny  Olej roślinny    Olej roślinny jest częścią naszej polskiej kuchni. Niektóre z tych olejów są GMO i nie są nam jeszcze znane ich długofalowe skutki spożywania. Ponadto oleje roślinne zawierają niebezpieczne tłuszcze trans, które mogą wywoływać choroby układu krążenia, otyłość, raka i chorobę Alzheimera.  Sprawdzaj zawsze etykietę i jeśli olej jest rafinowany, unikaj go, ponieważ zawiera wolne rodniki, które mogą pomóc w rozwoju raka, przyspieszyć starzenie się i powodować różnego rodzaju kłopoty. Możesz wybrać też inne zdrowe alternatywy, takie jak oliwa z oliwek, olej kokosowy czy nawet olej z awokado.                                      6. Margaryna   Margaryna     I znów! Marketing jest winny ogromnych błędnych przekonań na temat margaryny. Margaryna jest niezdrowa. Margaryna jest bardzo kiepską wersją masła wytwarzanego z uwodornionych olejów roślinnych i jest bardziej nienaturalna niż Ci się wydaje. To czysta chemia. Więc co w tym złego? To tłuszcze trans, które mogą uszkodzić twoje serce, naczynia krwionośne i zepsuć poziom cholesterolu.Zamień margatynę na zdrowszą alternatywę. Zdrowe alternatywy to chociażby oliwa z oliwek czy olej z awokado, które można rozprowadzić po chlebie. Po prostu unikaj margaryny!                                                                                                                            7. Hot Dogi                                                                                                                                                                                                     Hot Dog  Hot-dogi oraz podobne wędzone i solone mięso zawierają dużo konserwantów, które są szkodliwe dla zdrowia. Komitet Lekarzy porównał skutki spożywania hot dogów z efektami palenia papierosów. Jeśli jeszcze nie jesteś przekonany, powinieneś wiedzieć, że hot-dogi są bogate w sód i toksyny, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka.Jeżeli tak bardzo lubisz hotdogi to warto przygotować swoją domową wersję z naturalnych składników.                                                                                                                                                                                                  8. ChipsyChipsyWszystkie głęboko smażone potrawy zawierają niebezpieczną substancję zwaną akrylamidem. Chipsy ziemniaczane nie są wyjątkiem. Akrylamid zwiększa ryzyko raka okrężnicy, raka piersi, raka prostaty i raka odbytnicy.Unikaj więc chipsów ziemniaczanych lub przygotuj zdrowszą wersję w domu. Umieść trochę oliwy z oliwek na pokrojonych ziemniakach, posyp szczyptą soli i piecz w piekarniku. Obiecujemy, że smakują naprawdę wyśmienicie!                                                                                                                                                                                                         9. Sosy do sałatek Sosy do sałatekButelkowane sosy sałatkowe są pełne cukru, sztucznych barwników i wysokofruktozowego syropu kukurydzianego. Gdy utopisz swoją sałatkę w tej katastrofie żywieniowej, równie dobrze możesz zamiast tego zjeść worek chipsów ziemniaczanych lub hot doga.Porzuć butelkowane sosy sałatkowe i użyj soku z cytryny, octu jabłkowego lub octu balsamicznego wraz z oliwą z oliwek, aby poprawić smak swoich sałatek.                                                                                                                    



10. Sztuczne słodzikiSztuczne słodzikiNie, nie są lepsze niż cukier. W rzeczywistości są często gorsze. Sztuczne substancje słodzące, takie jak aspartam, neotam, acesulfam potas itp., Mogą zawierać mniej kalorii, ale nadal mogą zwiększać ryzyko cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca i zespołu metabolicznego. Być może nie zauważyłeś, ale wiele gum bezcukrowych zawiera aspartam, który jest uważany za najbardziej niebezpieczną substancję na świecie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 11. AlkoholPrzykro nam to mówić i pewnie wiele osób z was się z tym nie zgodzi, ale alkohol nie ma żadnych korzyści zdrowotnych. Jest bardzo bogaty w kalorie, może powodować odwodnienie, uszkodzenie wątroby, przyrost masy ciała, depresję i problemy ze skórą. Nie wspominając o złych decyzjach, które podejmujesz pod jego wpływem.Więc jeśli chcesz uszkodzić wszystkie swoje systemy, od mózgu po wątrobę i skórę, wierz w marketing i pij piwo codziennie przed snem na kanapie. W przeciwnym razie ogranicz jego spożycie do imprez czy wyjątkowych okazji.                                                                                                                                                                                                                12. Biały chleb, rafinowane mąk                                                                                                                                                                    Biały chleb      Ziarna są dobre, prawda? Więc chleb też musi być dobry? Cóż, nie, jeśli to biały chleb z rafinowanych mąk. Biała mąka jest pozbawiona wszystkich odżywczych włókien, minerałów i witamin, a wszystko, co otrzymujesz, to odpady z ziarna zmieszane z chemikaliami, aby uzyskać ładny biały kolor. Za tym stoi ryzyko zwiększenia masy ciała, uszkodzenia tarczycy i uszkodzenia narządów. Unikaj białego chleba, przerzuć się na ciemny ziarnisty chleb, nie dość, że ten znacznie szybciej nasyci Cie niżeli biały chleb to zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż biały.                                                                                                                                                                                          13. Mleko   Mleko  Tak, mleko jest pierwszym jedzeniem, które spożywamy, gdy jesteśmy wprowadzani na ten świat jako dzieci. Ale mleko matki jest zupełnie inne niż mleko krowy. Ponadto, wraz z wiekiem, rozwija się nietolerancja laktozy. Produkty mleczne są związane z niskim wchłanianiem składników odżywczych, migrenami, zapaleniem stawów, rakiem, alergiami i astmą. Znowu zapomnij o tych sprytnych sztuczkach marketingowych.  Przerzuć się na mleko kokosowe, ryżowe, sojowe lub migdałowe, smakuje naprawdę wyśmienicie. W szczególności polecamy spróbować koktajl zrobiony na mleku migdałowym lub sojowym.                                                                                                                                             14. Mięso z grilla  Mięso z grilla  Zapach grilla może powodować trudnosci z powstrzymaniem się od jego jedzenia, ale spróbuj. Substancje chemiczne, które dostają się do mięsa w trakcie procesu, wiążą się z ryzykiem raka trzustki i raka piersi.  Jeśli nie możesz się oprzeć, to przynajmniej postaraj się po prostu ograniczyć jego spożycie do kilku razy w ciągu roku. Możesz rozważyć też dodanie do hamburgera rozmarynu, aby zmniejszyć ilość i liczbę czynników rakotwórczych.                                                                                                                                                                       15. Batoniki energetyczne  Batoniki energetyczne       Batony energetyczne mogą być pomocne dla sportowców, którzy potrzebują szybkiego kopa energii, ale jeśli nie uprawiasz dużo sportu to spróbuj oprzeć się tym smacznym bombom kalorycznym. Batony energetyczne zawierają dużo cukru (wcześniej mówiliśmy o cukrze), wysokofruktozowy syrop kukurydziany, konserwanty i mogą zawierać tłuszcze trans. Można powiedzieć, że są to cukierki, pełne kalorii, cukru i sztucznych składników. Innymi słowy, jest to tykająca bomba zegarowa. Warto zamienić je na zdrowe owsiane batoniki, najlepiej przyrządzone w domu z naturalnych składników, ale da radę znaleźć również takie w sklepach w miejscach ze zdrową żywnością.                                                                                                                                                                                                                                                                                  16. Fast food     Fast food   Jasne, fast food dobrze smakuje, jest dosyć tani i znajdziesz go praktycznie w każdym miejscu. Ale co sprawia, że smakuje tak dobrze? To te same rzeczy, które powoli nas zabijają: tłuszcze trans, cukier, sól, konserwanty, dodatki, barwniki i inne substancje chemiczne, które poprawiają wygląd i smak tego jedzenia. Fast foody mogą wpływać na ryzyko cukrzycy, chorób układu krążenia, raka, zaburzeń nastroju, przyrostu masy ciała, zaburzeń metabolicznych itp. Spróbuj ograniczyć fast foody, a najlepiej pozbądź się ich spożywania. Możesz zjeść znacznie zdrowsze burgery w wielu miejscach, warto również spróbować wegańskich burgerów                                                                                                                                                     17. Pszenica   Pole pszenicy    Pszenica zawiera węglowodany, które znacznie zwiększają poziom cukru we krwi. Wywołuje to wysoką produkcję insuliny i przyrost masy ciała. Z biegiem czasu twoja trzustka stanie się przepracowana i stanie się odporna na insulinę, a wtedy będziesz mógł chorować na cukrzycę. A wysoki poziom cukru we krwi wywołuje produkcję związków, które przyspieszają proces starzenia się i pomarszczoną skórę. Więc będziesz się starzeć szybciej i będziesz podatny na cukrzycę, co samo w sobie jest dużym problemem.  Warto zamienić mąkę pszenną zdrowszymi zamiennikami takimi jak chociażby mąka gryczana, ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, sojowa, kokosowa czy nawet migdałowa. Spróbuj je wszystkie i wybierz tę, która Tobie odpowiada najbardziej.                                                                                                                                                                                                           18. Płatki śniadaniowe   Płatki śniadaniowe    Znów wprowadzający często ludzi w błąd jest marketing. Płatki śniadaniowe są szkodliwe, ludzie często myślą inaczje przez ich wesołe, zabawne kolory oraz zabawki dla dzieci dołączane w pudełku. W rzeczywistości zawierają cukier, sztuczne barwniki, konserwanty, produkty GMO i często są one pozbawione składników odżywczych, które miały przed przetworzeniem.     Zamiast tego spróbuj płatków owsianych ze świeżymi lub suszonymi owocami. Świetnie smakują oraz mogą pozytywnie wpłynąć na poprawę Twojego zdrowia.                                                                                                                                                                                                                                                                             .                             19. Soki owocowe z marketów   Soki owocowe z marketów   Nie wierzcie w wielkie krzykliwe tytuły w stylu: „sok w 100% z owoców”. W większości przypadków tajemnicą jest drobny druk słabo widoczny na etykiecie. Soki z marketów często zawierają dodatkowy cukier, barwniki, konserwanty oraz mogą stracić swoje składniki odżywcze podczas pasteryzacji.  Najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie zaufanego lokalnego baru z sokami lub zrobienie własnego soku owocowego w domu. Z czego zrobić sok? My na początek proponujemy sok z wyciskanej pomarańczy, ale polecamy eksperymentować wedle własnych uznań. Baw się dobrze i poznawaj nowe smaki                                                             

20. Sól      Sól morska     Sól odgrywa dużą rolę w regulacji naszego ciśnienia krwi. Jeśli jesz za dużo soli, będziesz mieć wysokie ciśnienie krwi i zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, co jest jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie.  Więc postaraj się nie używać dużej ilości soli, ogranicz ilość jej spożywania. Wystarczy 3,75 g soli na dzień. Wszystko powyżej 6 gramów stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.                                                                                                                                                    

 Cukier ma zdrowe alternatywy, są nimi chociażby miód, syrop klonowy czy syrop agawowy. Zamiast cukru spróbuj słodzić swoją herbatkę miodem. Nie dość, że ten jest znacznie zdrowszy od słodzików czy cukru to jeszcze doda wspaniałego smaku przygotowanej herbacie.

                                                                                                                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz