Nie trzymaj w lodówce 
Dlaczego nie do lodówki:
Cebula w chłodzie przyciąga wilgoć 
, a wilgoć = idealne warunki do rozwoju pleśni.
Zmiany biochemiczne:
Wysoka wilgotność powoduje przyspieszoną degradację zewnętrznych warstw, a cukry i białka zaczynają szybciej reagować z wodą → rozwija się pleśń.
Efekt: szybkie psucie się i mięknięcie.
Dlaczego nie do lodówki:
Bakłażan jest warzywem ciepłolubnym
. Chłód niszczy jego tkanki.
Zmiany biochemiczne:
Niska temperatura uszkadza błony komórkowe, powodując utratę wody
. Zmienia się struktura lignin i pektyn, które odpowiadają za jędrność → bakłażan marszczy się i robi gumowy.
Efekt: gorzki smak i gąbczasta tekstura.
Dlaczego nie do lodówki:
Skórka banana bardzo źle znosi zimno
.
Zmiany biochemiczne:
Chłód przyspiesza działanie enzymu polifenolooksydazy (PPO) 
, który utlenia skórkę → skórka ciemnieje, mimo że miąższ pozostaje jasny dłużej.
Efekt: czarna skórka, zaburzona dojrzewalność.
Dlaczego nie do lodówki:
Skrobia ziemniaka przy zimnie zaczyna się rozpadać na cukry proste
.
Zmiany biochemiczne:
Proces ten to tzw. cold sweetening — rozpad skrobi do glukozy i sacharozy pod wpływem chłodu.
Efekt:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz