Fluor
Badania jasno wykazują, że fluor jest związany z niższym poziomem IQ. Inne badania dowodzą problemów z uczeniem się oraz zaburzają pamięć. Fluor potrafi także uszkodzić mózgu płodu.
Jedno z badań sponsorowanych przez UNICEF wykazało, że IQ zmniejszyło się przy poziomie zaledwie 0,88 mg / , tj. na poziomie, który jest uważany za poziom optymalny i jest dodawany do systemów wodnych, które służą jako codzienna woda pitna.
Usuwanie fluorku z wody jest możliwe dzięki zainstalowaniu dobrej jakości filtra do wody.
Metale ciężkie
Szczególnie narażone na negatywne zmiany w mózgu spowodowane np. rtęcią są nowonarodzone dzieci, które dopiero rozwijają swoją barierę ochronną krew-mózg, a są zwykle poddawane intensywnym programom szczepień, które wstrzykuje się przecież bezpośrednio do ciała. U niemowląt z cechą genetyczną, taką jak defekt w enzymach odpowiedzialnych za odtruwanie z metali ciężkich, wczesne narażenie na rtęć poporodową prowadzi do uszkodzeń neurologicznych, a może także prowadzić do objawów autystycznych.
Dr Robert Nash, pracujący nad skutkami oddziaływania metali ciężkich, również sugeruje że toksyczne działanie rtęci może powodować szerokie spektrum chorób mózgu, w tym autyzm, chorobę Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne, stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona i choroby układu nerwowego.
Unikajcie szczepionek przeciwko grypie, wszelkich związków zawierających rtęć,. Wybierajcie mądrze wszelkie pożywienie pochodzące z morza, w szczególności ryby.
Sztuczne słodziki
Jeden z bardziej znanych. Aspartam, jest kombinacją związków chemicznych: kwasu asparaginowego (aminokwasu pobudzającego komórki mózgowe), metanolu i fenyloalaniny. Naukowcy uważają tą kombinację za wyjątkowo toksyczną dla mózgu. Aspartam, gdy jest trawiony, wytwarza związek, który jest czynnikiem mocno sprzyjającym powstawaniom guzom mózgu.
Dziewięćdziesiąt różnych objawów zostało udokumentowanych w wyniku użycia aspartamu, w tym ataki lęku, niewyraźną mowę, depresję i migreny.
Najlepsze co możesz zrobić to unikanie sztucznych substancji słodzących i uważnie czytać składniki spożywanych produktów.
Glutaminian sodu
Dr Blaylock, znany neurochirurg i specjalista od substancji takich jak glutaminian sodu, odkrył, że uszkodzenie mózgu postępują w sposób niemal niezauważalny co pozwala uśpić czujność, jednak po pewnym czasie dostrzegł zniszczenie głównych części mózgu, które mogą powodować choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i inne poważne schorzenia.
Najlepszym sposobem, aby tego uniknąć jest nie jedzenie wysoko przetworzonej żywności, a także zwracanie uwagi czy wśród składników spożywanych produktów nie ma glutaminianu sodu lub ekstraktu drożdżowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz