2016/06/30

4 najniebezpieczniejsze toksyny dla Twojego mózgu


  
              Dobrze funkcjonujący mózg to jedna z wielu podstaw dobrego zdrowia – jedna z kluczowych podstaw. Niestety z powodu wszechobecnych sztucznych substancji chemicznych, groźba niszczenia funkcji mózgu jest realna. Prezentujemy poniżej potencjalnie najbardziej niebezpieczne środki dla naszego umysłu. Warto jednak także wiedzieć, że istnieją proste sposoby, aby tych zagrożeń uniknąć.

Fluor

Decyzja o dodanie fluoru do wody pitnej większości systemów publicznych jako sposobu zwalczania próchnicy zębów jest chyba najbardziej podstępnym i powszechnym czynnikiem mającym negatywny wpływ na ludzi i ich mózgi.
Badania jasno wykazują, że fluor jest związany z niższym poziomem IQ. Inne badania dowodzą problemów z uczeniem się oraz zaburzają pamięć. Fluor potrafi także uszkodzić mózgu płodu.
Jedno z badań sponsorowanych przez UNICEF wykazało, że IQ zmniejszyło się przy poziomie zaledwie 0,88 mg / , tj. na poziomie, który jest uważany za poziom optymalny i jest dodawany do systemów wodnych, które służą jako codzienna woda pitna.
Usuwanie fluorku z wody jest możliwe dzięki zainstalowaniu dobrej jakości filtra do wody.

Metale ciężkie

Metale ciężkie to szczególnie groźne toksyny, których nie da się łatwo usunąć. Są powszechne w naszych ciałach i mózgach dzięki szczepionkom, zabiegom stomatologicznym, chemikaliom pochodzenia rolniczego, nasyceniem ich w rybach, kurczakach itp.
Szczególnie narażone na negatywne zmiany w mózgu spowodowane np. rtęcią są nowonarodzone dzieci, które dopiero rozwijają swoją barierę ochronną krew-mózg, a są zwykle poddawane intensywnym programom szczepień, które wstrzykuje się przecież bezpośrednio do ciała. U niemowląt z cechą genetyczną, taką jak defekt w enzymach odpowiedzialnych za odtruwanie z metali ciężkich, wczesne narażenie na rtęć poporodową prowadzi do uszkodzeń neurologicznych, a może także prowadzić do objawów autystycznych.
Dr Robert Nash, pracujący nad skutkami oddziaływania metali ciężkich, również sugeruje że toksyczne działanie rtęci może powodować szerokie spektrum chorób mózgu, w tym autyzm, chorobę Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne, stwardnienie rozsiane, chorobę Parkinsona i choroby układu nerwowego.
Unikajcie szczepionek przeciwko grypie, wszelkich związków zawierających rtęć,. Wybierajcie mądrze wszelkie pożywienie pochodzące z morza, w szczególności ryby.

Sztuczne słodziki

Moda na nisko-kaloryczność spowodowała powstanie sztucznych słodzików. Niestety ich negatywne oddziaływanie na mózg zostało już dobrze udokumentowane. Ale nie trzeba używać słodzików do kawy czy herbaty by być ich konsumentem. Można je bowiem znaleźć w napojach gazowanych, jogurtach, gumach do żucia, sosach do gotowania, w aromatyzowanej wodzie, zbożach i produktach bezcukrowych.
Jeden z bardziej znanych. Aspartam, jest kombinacją związków chemicznych: kwasu asparaginowego (aminokwasu pobudzającego komórki mózgowe), metanolu i fenyloalaniny. Naukowcy uważają tą kombinację za wyjątkowo toksyczną dla mózgu. Aspartam, gdy jest trawiony, wytwarza związek, który jest czynnikiem mocno sprzyjającym powstawaniom guzom mózgu.
Dziewięćdziesiąt różnych objawów zostało udokumentowanych w wyniku użycia aspartamu, w tym ataki lęku, niewyraźną mowę, depresję i migreny.
Najlepsze co możesz zrobić to unikanie sztucznych substancji słodzących i uważnie czytać składniki spożywanych produktów.

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu ma postać stężonej soli, którą dodaje się do żywności w celu polepszenia smaku. Został po raz pierwszy użyty w jedzeniu dla wojska, aby dać im lepszy smak, ale wkrótce został przyjęty przez cały przemysł spożywczy.
Dr Blaylock, znany neurochirurg i specjalista od substancji takich jak glutaminian sodu, odkrył, że uszkodzenie mózgu postępują w sposób niemal niezauważalny co pozwala uśpić czujność, jednak po pewnym czasie dostrzegł zniszczenie głównych części mózgu, które mogą powodować choroby Alzheimera, choroby Parkinsona i inne poważne schorzenia.
Najlepszym sposobem, aby tego uniknąć jest nie jedzenie wysoko przetworzonej żywności, a także zwracanie uwagi czy wśród składników spożywanych produktów nie ma glutaminianu sodu lub ekstraktu drożdżowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz