Łupiny cebuli najlepszym źródłem kwercetyny
Przez zupełny przypadek naukowcy odkryli że, zewnętrzne, twarde, brązowe warstwy cebuli zawierają związki fenolowe takie jak kwercetyna i inne flawonoidy o właściwościach leczniczych, związki siarkowe, oraz dużą ilość błonnika pokarmowego.
Kwercetyna jest naturalnym przeciwutleniaczem składnikiem wielu preparatów stosowanych pomocniczo w leczeniu alergii różnego pochodzenia w połączeniu z solami wapnia. Wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną, hamuje uwalnianie histaminy. Pomocna w leczeniu astmy, chroni przed chorobami serca, nowotworami, stanami zapalnymi np. prostaty i wielu innych – to panaceum na niemal wszystko.
Corocznie ponad 500.000 ton odpadów cebuli ląduje w śmietnikach, co stało się problemem dla środowiska naturalnego, dlatego grupy badaczy z Uniwersytetu Cranfield w Wielkiej Brytanii i Wydziału Chemii Rolniczej Uniwersytetu w Madrycie wzięli pod lupę łupiny cebuli badając do czego można zastosować odpady – wyniki badań pokazały że łupiny cebuli mogą mieć duże znaczenie przy leczeniu wielu chorób. Co więcej kwercetyna z łupin cebuli jest bardziej biodostępna (m.in lepiej przyswajalna) niż ta w kapsułkach
Herbatka z łupin cebuli
Zagotować garść łupin cebuli w litrze wody, zostawić na 15 minut do naciągnięcia. Przecedzić i pić w ciągu dnia, szczególnie przed snem. Kwercetynama dodatkowo właściwości uspokajające. Stosować w przypadku chorób krążenia, dolegliwości przewodu pokarmowego w tym raka, cukrzycy typu 2, otyłości, stanach zapalnych, alergiach
Herbatkę można również używać do przemywania twarzy przy trądziku i stanach zapalnych skóry, leczyć zastrzał, odmrożenia, popękane pięty.
Można również dodawać do zup, sosów – łupiny są niejadalne więc na koniec po ugotowaniu usunąć.
Uwaga:
Nie stosować w czasie ciąży lub podczas karmienia piersią!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz