2017/11/13

Przepis Magdy Gessler na perfekcyjne purée ziemniaczane. "Kremowe, puszyste, najlepsze jakie jadłam"

     Zobacz przepis.
Ziemniaki można przygotować na mnóstwo sposobów. Jedną z ich najpopularniejszych form jest purée. I nic w tym dziwnego. Ich puszystość i delikatność to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jak zatem zrobić idealne purée ziemniaczane? Mamy dla Ciebie przepis Magdy Gessler                                                                                                                                                     Potrzebujesz:
- duże ziemniaki o żółtym miąższu 4
- bardzo świeży twaróg (zmiksowany) 250 g
- masło 100 g
- śmietana 36% 200 ml
- czosnek 1 główka
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa
Sposób wykonania:
Zetknij wierzch główki czosnku, posmaruj oliwą, ułóż na blaszce, przypraw i przykryj folią do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 C przez 45 minut, aż zrobi się złotobrązowy.
Gotuj ziemniaki, obierz i miksuj. Przełóż purée do rondla, dodaj śmietanę i roztarty, upieczony czosnek. Dokładnie mieszaj. Podgrzewaj masę przez 30 sekund. Dodaj masło i twaróg. Całość mieszaj energicznie aż twaróg i masło całkowicie wtopią się w masę. Dodaj przyprawy.
Po zakończeniu wyłóż na talerz, dodaj ulubioną sałatkę, mięso i... przepyszny obiad gotowy :) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz