Ma 26 lat i waży jedynie 17 kilogramów. To cud, że żyje. Pochodząca z Rosji Kristina Karyagina, bo to o niej mowa, od kilku lat cierpi na anoreksję. Podstawą jej codziennej diety jest woda, od czasu do czasu pozwala sobie na kawałek jabłka lub banana. Zdarzało się jej nic nie jeść przez kilka miesięcy. Ta choroba uniemożliwia jej normalne życie. Na anoreksję zachorowała, gdy chodziła do liceum. Kristina kilkakrotnie podejmowała próbę leczenia, ale choroba była silniejsza od niej. Jej wygląd pozostawia wiele do życzenia. Ziemista skóra, ciało pozbawione całkowicie tłuszczu, przez skórę widać każdą nawet najmniejszą kość. Zdaniem lekarzy stan kobiety jest krytyczny. Tak niska waga (17 kg) prowadzi do ciągłego i postępującego uszkadzania narządów wewnętrznych. Jeśli Kristina nie zacznie jeść, może umrzeć. Historia Kristiny poruszyła jedną z gwiazd rosyjskiej telewizji – Marię Kokhno (na Instragramie marynova888), która sama kiedyś chorowała na anoreksję. Celebrytka, którą na Instragramie śledzi ponad pół miliona osób, zaczęła zbierać pieniądze na leczenie Kristiny. – Wiem, jak to jest, gdy ktoś stawia przed tobą jedzenie, a ty nie możesz tego zjeść. Nawet będąc świadomym, że umierasz, wciąż nie potrafisz jeść – powiedziała Maria Kokhno, gdy pytano ją, dlaczego pomaga Kristinie.
Do tej pory udało się zebrać 110 tysięcy rubli, które zostały przeznaczone na podróż 26-latki do Niżnego Nowogrodu na zachodzie Rosji. To tam kobieta zaczęła terapię pod okiem specjalistów. Jej lekarz, dr Yan Goland, który zdecydował się leczyć Katrinę za darmo, powiedział, że jego pacjentka robi postępy w terapii. Niedawno, po raz pierwszy od bardzo dawna udało jej się zjeść coś innego niż niewielki kęs jabłka czy banana. Dla osoby cierpiącej na anoreksję to ogromne wyzwanie – musi przełamać swój strach przed jedzeniem – powiedział dr Yan Goland.
Anoreksja (inaczej jadłowstręt psychiczny) to choroba, która dotyczy – według różnych statystyk – co pięćdziesiątą lub co setną osobę. Niestety częściej występuje wśród młodych ludzi (zdarza się nawet raz na 20-25 osób). Naukowcy na razie nie wiedzą, skąd się bierze jadłowstręt. Istnieje przypuszczenie, że na rozwój tej choroby mają wpływ czynniki środowiskowe (trudna sytuacja w rodzinie, np. rozwód, molestowanie seksualne), genetyczne, neurorozwojowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz