Biała kiełbasa po wiejsku
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas zapiekania: 60 minut
Ilość porcji: 4Składniki
- 30 dkg kapusty kiszonej,
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 4 pęta surowej białej kiełbasy
- 12 plastrów wędzonego boczku grubości 2-3 mm
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 4 jaja
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz do smaku
Etapy przygotowania
Kapustę kroimy, wkładamy do garnka z wcześniej obraną i potartą marchewką. Dodajemy zielę angielskie, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki podsmażamy na łyżce oleju na szklisto.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dno układamy warstwami podgotowaną kapustę kiszoną (razem ze wszystkimi przyprawami), pokrojone w plasterki ziemniaki, podsmażoną cebulę i na wierzch białą kiełbasę ponakłówaną widelcem i owiniętą w plastry boczku. Pozostałe plastry boczku układamy w wolnych przestrzeniach między kiełbasą, a naczyniem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 60 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy naczynie i wbijamy delikatnie całe jaja, a następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika.
Duszone w czerwonym winie roladki z indyka, faszerowane chorizo i suszoną śliwką
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 2Składniki
- Filet z indyka 400g,
- 1 kiełbasa chorizo (około 200g),
- 5 suszonych śliwek bez pestki,
- 5 suszonych podgrzybków np brunatnych,
- 5 pieczarek,
- 5 łyżek francuskiej musztardy,
- 1,5 kieliszka czerwonego wina- około 300ml,
- mąka
- sól, pieprz czarny,
- suszone oregano- 1 łyżka
Etapy przygotowania
1) Filety z indyka smarujemy po środku musztardą francuską.
2) 1 kiełbasę choriso obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
3) Na każdym filecie kładziemy plasterek choriso i suszoną śliwkę. Filety zwijamy w
roladki, które spinamy wykałaczkami.
4) Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie na patelni.
5) Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym, dodajemy namoczone szuszone grzyby
oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
6) Solimy i pieprzymy. Posypujemy oregano.
7) Dodajemy czerwone wino.
8) Pieczemy w piekarniku przez około godzinę, w temperaturze 180-200 stopni
celcjusza.
9) Podajemy z pieczonymi ziemniakami i z sałatką z pomidorów .
2) 1 kiełbasę choriso obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
3) Na każdym filecie kładziemy plasterek choriso i suszoną śliwkę. Filety zwijamy w
roladki, które spinamy wykałaczkami.
4) Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie na patelni.
5) Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym, dodajemy namoczone szuszone grzyby
oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
6) Solimy i pieprzymy. Posypujemy oregano.
7) Dodajemy czerwone wino.
8) Pieczemy w piekarniku przez około godzinę, w temperaturze 180-200 stopni
celcjusza.
9) Podajemy z pieczonymi ziemniakami i z sałatką z pomidorów .
Schab nadziewany morelami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Składniki
- 2 kg schabu środkowego bez kości,
- 25 dag suszonych moreli,
- puszka ananasa w syropie,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- łyżeczka pieprzu.
Etapy przygotowania
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą , odstawić do lodówki na 2 godz. Morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godz. Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ją pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami. Mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temp. 190st, polewając wytwarzającym się sosem.
S zynka pieczona z sosem chrzanowo , - czosnkowym
Dodane przez:
Czas przygotowania: 12 godzin
Czas pieczenia: 2 godzin
Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
- opakowanie gotowej marynaty do wieprzowiny (ja użyłam marynaty Knorr)
- papryka słodka mielona
- curry
- olej
- 4 łyżki chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz
- schab ok 900gr
- suszone śliwki
- suszona żurawina
- sól
- szczypta majeranku
- szczypta tymianku
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 kg. karkówka bez kości
- 5 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
- przyprawa do karkówki (wg.uznania)
- papryka w proszku czerwona
- sól
- pieprz
- nici do związania
- 2 filety piersi z kurczaka
- krążek sera Camembert
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- pieprz
- sól
- masło
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- ew. małe wykałaczki
- 8 niezbyt długich kawałków białej kiełbasy
- 8 długich plastrów boczku (gotowanego lub wędzonego)
- 1 duży por
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ogórki konserwowe
- papryka konserwowa (czerwona i żółta)
- 10 dag startego sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Etapy przygotowania
Szynka pieczona to danie bez którego żadne Święta się raczej nie odbędą :) Przynajmniej u mnie. Także oto szynka pieczona - pyszny przepis.
Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.
Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej.
Szynka pieczona gotowa - każdy już może się zajadać.
Smacznego
Schabik kwitnący z szynkowara
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni
Ilość porcji: 6Składniki
Etapy przygotowania
Schab namoczyć na ok 12 godzin w dobrze osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godz . Po tym czasie szynkowar wyjąc i wstawić do zimnej wody . a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki.
Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.
Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.
Świąteczna Karkówka z Piekarnika:)
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 dni
Ilość porcji: 3Składniki
Soczyste ,wspaniałe mięsko.Polecam :-)
Etapy przygotowania
Ja zrobiłam tak:
Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym.
Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki.
W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę ;)
Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni.
Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.I gotowa.
Idealna Soczysta Karkóweczka do obiadu jak i również na zimno do pieczywa ;)
Smacznego. . . . .
Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki.
W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę ;)
Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni.
Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.I gotowa.
Idealna Soczysta Karkóweczka do obiadu jak i również na zimno do pieczywa ;)
Smacznego. . . . .
Kurczak nadziewany camembertem i suszonymi pomidorami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 4Składniki
Bardzo smaczne, mocno aromatyczne mięsko:)
Etapy przygotowania
Piersi umyć, pociąć na cienkie plastry, umieścić w miseczce, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać, popieprzyć i przykryć folią. Odstawić na godzinkę do lodówki.
W tym czasie roztrzepać jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Ser pokroić w słupki.
Mięso wyjąć z lodówki, na każdy plaster położyć płaską łyżeczkę masła, a na to słupek sera i posiekane pomidory. Dokładnie zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, aby ser nie wypłynął w czasie smażenia.
Panierować w jajku i bułce tartej. Można powtórzyć tę czynność. Smażyć na głębszym rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Gotowe ro ladki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W tym czasie roztrzepać jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Ser pokroić w słupki.
Mięso wyjąć z lodówki, na każdy plaster położyć płaską łyżeczkę masła, a na to słupek sera i posiekane pomidory. Dokładnie zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, aby ser nie wypłynął w czasie smażenia.
Panierować w jajku i bułce tartej. Można powtórzyć tę czynność. Smażyć na głębszym rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Gotowe ro ladki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Biała kiełbasa zapiekana
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 8Składniki
Biała kiełbasa zapiekana z porem i boczkiem.
Etapy przygotowania
Kiełbasę (najlepiej kupić już parzoną) ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Z pora odciąć zieloną część, przekroić go wzdłuż na pół i oddzielić 8 dość szerokich pasów. Pora włożyć do gorącej wody i pozostawić, aż zmięknie, po czym ostudzić. Kawałki kiełbasy owijać najpierw paskami pora, potem plastrami boczku, od którego odcinamy skórki. Końce można spiąć wykałaczkami. Ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania, piec , aż boczek się zrumieni w temp. 200 stopni. Podawać z chrzanem. Zaletą tej potrawy jest to, że można kiełbaski przygotować dzień wcześniej a w dzień świąteczny wstawić tylko na kilka minut do piekarnika.
Roladki drobiowe z serem, papryką i korniszonem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 25 minut
Kaloryczność: 250 kcal
Ilość porcji: 6Składniki
Etapy przygotowania
Filety myjemy i kroimy na cienkie kotlety. Lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem, solą smarujemy cienką warstwą majonezu, posypujemy startym serem. Ogórki i paprykę kroimy w słupki, układamy na mięsie i zawijamy. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce. Smażymy na złoto na oleju na patelni.
Jurto jeszcze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz