2015/03/12

POTRAWY NA WIELKANOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Biała kiełbasa po wiejsku

Biała kiełbasa po wiejsku lexi27
Dodane przez:
 
Czas przygotowania: 90 minut
Czas zapiekania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 30 dkg kapusty kiszonej,
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 4 pęta surowej białej kiełbasy
  • 12 plastrów wędzonego boczku grubości 2-3 mm
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 4 jaja
  • 2 liście laurowe,
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 5 ziarenek pieprzu
    • sól, pieprz do smaku
  •                                                                                                                                                                                                              
  • Etapy przygotowania

    Kapustę kroimy, wkładamy do garnka z wcześniej obraną i potartą marchewką. Dodajemy zielę angielskie, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
    Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki podsmażamy na łyżce oleju na szklisto.
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
    Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dno układamy warstwami podgotowaną kapustę kiszoną (razem ze wszystkimi przyprawami), pokrojone w plasterki ziemniaki, podsmażoną cebulę i na wierzch białą kiełbasę ponakłówaną widelcem i owiniętą w plastry boczku. Pozostałe plastry boczku układamy w wolnych przestrzeniach między kiełbasą, a naczyniem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 60 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy naczynie i wbijamy delikatnie całe jaja, a następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika.
    lexi27
  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Duszone w czerwonym winie roladki z indyka, faszerowane chorizo i suszoną śliwką

Duszone w czerwonym winie roladki z indyka, faszerowane chorizo i suszoną śliwką Vanek1
Dodane przez:
 
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 2

Składniki

  • Filet z indyka 400g,
  • 1 kiełbasa chorizo (około 200g),
  • 5 suszonych śliwek bez pestki,
  • 5 suszonych podgrzybków np brunatnych,
  • 5 pieczarek,
  • 5 łyżek francuskiej musztardy,
  • 1,5 kieliszka czerwonego wina- około 300ml,
  • mąka
  • sól, pieprz czarny,
  • suszone oregano- 1 łyżka

Etapy przygotowania

1) Filety z indyka smarujemy po środku  musztardą francuską.
2) 1 kiełbasę choriso obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.
3)  Na każdym  filecie kładziemy plasterek choriso i suszoną śliwkę. Filety zwijamy w
                     roladki, które spinamy wykałaczkami.
4) Roladki obtaczamy w  mące i obsmażamy na oliwie na patelni.
5) Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym, dodajemy namoczone szuszone grzyby
                     oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
6) Solimy i pieprzymy. Posypujemy oregano.
7) Dodajemy czerwone wino.
8) Pieczemy w piekarniku przez około godzinę,  w  temperaturze 180-200 stopni
                    celcjusza.
9) Podajemy z pieczonymi ziemniakami i z sałatką z pomidorów .
vanek1vanek1
                                                                                                                                                                               

Schab nadziewany morelami

Schab nadziewany morelami smakuś
Dodane przez:
 
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • 2 kg schabu środkowego bez kości,
  • 25 dag suszonych moreli,
  • puszka ananasa w syropie,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • łyżeczka pieprzu.
                                                                                                                                                                    

Etapy przygotowania

Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą , odstawić do lodówki na 2 godz. Morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godz. Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ją pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami. Mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temp. 190st, polewając wytwarzającym się sosem.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

S zynka pieczona z sosem chrzanowo    ,   - czosnkowym

Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym
Dodane przez:
 
Czas przygotowania: 12 godzin
Czas pieczenia: 2 godzin

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
  • opakowanie gotowej marynaty do wieprzowiny (ja użyłam marynaty Knorr)
  • papryka słodka mielona
  • curry
  • olej
  • 4 łyżki chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz                                                                                                                                                                                                                  
  • Etapy przygotowania

    Szynka pieczona  to danie bez którego żadne Święta się raczej nie odbędą :) Przynajmniej u mnie. Także oto szynka pieczona  - pyszny przepis.
    Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.
    Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.
    Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
    Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej.
    Szynka pieczona  gotowa - każdy już może się zajadać.
    Smacznego                                                                                                                                                                                    

    Schabik kwitnący z szynkowara

    Schabik kwitnący z szynkowara luna19
    Dodane przez:
     
    Czas przygotowania: 2 dni
    Ilość porcji: 6

    Składniki

    • schab ok 900gr
    • suszone śliwki
    • suszona żurawina
    • sól
    • szczypta majeranku
    • szczypta tymianku
    • szczypta papryki słodkiej
    • szczypta pieprzu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
                         
                                                                                          

    Etapy przygotowania

    Schab namoczyć na ok 12 godzin w dobrze osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godz . Po tym czasie szynkowar wyjąc i wstawić do zimnej wody . a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki.
    Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.
    luna19luna19
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

    Świąteczna Karkówka z Piekarnika:)

    Świąteczna Karkówka z Piekarnika:) evita0007
    Dodane przez:
     
    Czas przygotowania: 2 dni
    Ilość porcji: 3

    Składniki

    • 1 kg. karkówka bez kości
    • 5 ząbków czosnku
    • 2-3 łyżki oliwy
    • przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
    • przyprawa do karkówki (wg.uznania)
    • papryka w proszku czerwona
    • sól
    • pieprz
    • nici do związania
    Soczyste ,wspaniałe mięsko.Polecam :-)

    Etapy przygotowania

    Ja zrobiłam tak:
    Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym.
    Obrałam czosnek pokroiłam  go w słupki.
    W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
    Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę ;)
    Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni.
    Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.I gotowa.
    Idealna Soczysta Karkóweczka do obiadu jak i również na zimno do pieczywa ;)
    Smacznego. . . . .
                                                                                                                                                                   

    Kurczak nadziewany camembertem i suszonymi pomidorami

    Kurczak nadziewany camembertem i suszonymi pomidorami filonek
    Dodane przez:
     
    Czas przygotowania: 30 minut
    Czas smażenia: 20 minut
    Kaloryczność: 250 kcal
    Ilość porcji: 4

    Składniki

    • 2 filety piersi z kurczaka
    • krążek sera Camembert
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 6 suszonych pomidorów z zalewy
    • pieprz
    • sól
    • masło
    • 2 jajka
    • bułka tarta
    • olej do smażenia
    • ew. małe wykałaczki
    Bardzo smaczne, mocno aromatyczne mięsko:)

    Etapy przygotowania

    Piersi umyć, pociąć na cienkie plastry, umieścić w miseczce, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać, popieprzyć i przykryć folią. Odstawić na godzinkę do lodówki.
    W tym czasie roztrzepać jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Ser pokroić w słupki.
    Mięso wyjąć z lodówki, na każdy plaster położyć płaską łyżeczkę masła, a na to słupek sera i posiekane pomidory. Dokładnie zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, aby ser nie wypłynął w czasie smażenia.
    Panierować w jajku i bułce tartej. Można powtórzyć tę czynność. Smażyć na głębszym rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu. Gotowe ro                   ladki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.                                                                                                                                                                                                                                                                                     
                        

    Biała kiełbasa zapiekana

    Biała kiełbasa zapiekana magda
    Dodane przez:
     
    Czas przygotowania: 45 minut
    Ilość porcji: 8

    Składniki

    • 8 niezbyt długich kawałków białej kiełbasy
    • 8 długich plastrów boczku (gotowanego lub wędzonego)
    • 1 duży por
    Biała kiełbasa zapiekana z porem i boczkiem.

    Etapy przygotowania

    Kiełbasę (najlepiej kupić już parzoną) ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Z pora odciąć zieloną część, przekroić go wzdłuż na pół i oddzielić 8 dość szerokich pasów. Pora włożyć do gorącej wody i pozostawić, aż zmięknie, po czym ostudzić. Kawałki kiełbasy owijać najpierw paskami pora, potem plastrami boczku, od którego odcinamy skórki. Końce można spiąć wykałaczkami. Ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu do zapiekania, piec , aż boczek się zrumieni w temp. 200 stopni. Podawać z chrzanem.  Zaletą tej potrawy jest to, że można kiełbaski przygotować dzień wcześniej a w dzień świąteczny wstawić  tylko na kilka minut do piekarnika.                                                                                                                                                                                                                                                                            
               

    Roladki drobiowe z serem, papryką i korniszonem

    Roladki drobiowe z serem, papryką i korniszonem filonek
    Dodane przez:
     
    Czas przygotowania: 30 minut
    Czas smażenia: 25 minut
    Kaloryczność: 250 kcal
    Ilość porcji: 6

    Składniki

    • 2 piersi z kurczaka
    • 2 ogórki konserwowe
    • papryka konserwowa (czerwona i żółta)
    • 10 dag startego sera żółtego
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia
                                                   

    Etapy przygotowania

    Filety myjemy i kroimy na cienkie kotlety. Lekko rozbija­my, oprószamy pieprzem, solą smarujemy cienką warstwą majonezu, posypujemy startym serem. Ogórki i paprykę kroimy w słup­ki, układamy na mięsie i zawi­jamy. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w rozkłóconych jajkach i bułce. Smażymy na złoto na oleju na patelni.
                                                                                                                                                                                Jurto  jeszcze  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!                                                                                                                                                                                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz