2015/03/31

Babeczki wielkanocne - migdałowe piskleta


  • 3.1 Almond Nestlings cupcakes1
  • 3.2 Almond Nestlings cupcakes2
  • 3.3 Almond Nestlings cupcakes3
  • 3.4 Almond Nestlings cupcakes4
  • 3.5 Almond Nestlings cupcakes5
  • 3.6 Almond Nestlings cupcakes6b
  • 3.7 Almond Nestlings cupcakes7
  • 3.8 Almond Nestlings cupcakes8


Ciasto na babeczki:
  • 110g mąki pszennej
  • 80g drobnego cukru (1/2szklanki)
  • 110g Kasi Ekstra Maślany Smak
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g płatków migdałów
  • szczypta soli
Krem:
  • 150g Kasi Ekstra Maślany Smak
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 100g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 40g białej czekolady
Dekoracje:
  • żelki/galaretki do wycięcia dzióbków i skrzydełek
  • 100g posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka roztopionej ciemnej czekolady
  • migdały w białej czekoladzie
  • wykałaczka
  • 1Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.
  • 2Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.
  • 3Powoli wsypuj migdały i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • 4Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • 5Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej
  • 6Mikserem ubij Kasię z cukrem i ekstraktem migdałowym. Na koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Ubijaj, aż składniki się połączą.
  • 7Udekoruj babeczki kremem i posiekanymi migdałami tak, by uformowały gniazdka.
  • 8Potnij żelki w trójkąty i przyklej je czekoladą do migdałów tak, by uformowały dzióbki. Oczka zrób z czekolady.
  • Forma: Foremki na muffiny
Temperatura 180°C 
Czas pieczenia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz