Składniki
275g masła (150 +125)250g mąki
200g cukru
4 jajka
500g twarogu
6 płaskich łyżek kawy cappuccino (2 małe torebki)
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
gruszki (najlepiej świeże, ale mogą być też z puszki)
Przepis
1. 150g masła stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 100g cukru, sól i masło z kawą, zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić na 20 min. do zamrażalnika.2. Twaróg zemleć. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, połączyć delikatnie z masą serową.
3. Natłuścić formę (ja to piekę w kwadratowej, można też na małej tortownicy). Na dno zetrzeć 2/3 ciemnego ciasta, wyłożyć masę serową, poukładać obrane i pokrojone gruszki. Resztę ciasta rozkruszyć palcami na gruszkach. Ciasto piec 70 min. w temp. 180 stopni.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz