2015/03/30

Sernik mokka z gruszkami

Składniki

275g masła (150 +125)
250g mąki 
200g cukru 
4 jajka 
500g twarogu 
6 płaskich łyżek kawy cappuccino (2 małe torebki)
łyżka kakao 
łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
gruszki (najlepiej świeże, ale mogą być też z puszki)                                                                                                                                                                                                                  

Przepis

1. 150g masła stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 100g cukru, sól i masło z kawą, zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić na 20 min. do zamrażalnika. 

2. Twaróg zemleć. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, połączyć delikatnie z masą serową. 

3. Natłuścić formę (ja to piekę w kwadratowej, można też na małej tortownicy). Na dno zetrzeć 2/3 ciemnego ciasta, wyłożyć masę serową, poukładać obrane i pokrojone gruszki. Resztę ciasta rozkruszyć palcami na gruszkach. Ciasto piec 70 min. w temp. 180 stopni.                                                                            

                                                         SMACZNEGO   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!                                                                                                                                                                                                                                                                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz