Lekki, bardzo soczysty deser. Truskawkowy :) Więcej niż w nim truskawek niż pozostałych składników. Lekka, piankowa masa ma kwaskowaty, poziomkowy smak :) Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście użyć galaretek o innym smaku. Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu - jedyna trudność polega na tym, że trzeba pilnować, by galaretka przeznaczona do mieszania z serkiem za bardzo nie stężała.
Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem. W mojej kuchni świetnie sprawdza się tortownica marki Lekue z ceramicznym talerzem.
Obręcz tortownicy wykonana jest z nieprzywierającego silikonu - nie trzeba jej smarować żadnym tłuszczem - żadne ciasto do nie przywrze. Podobnie jest z talerzem, który jest idealnie gładki i nie potrzebuje ani smarowania ani papieru do pieczenia.
Jest bardzo szczelna - nie wycieknie z niej nawet rzadkie ciasto oraz oczywiście galaretka czy masa sernikowa.
A jeśli nie masz takiej tortownicy, możesz ją kupić w mniamowym sklepie. Sernik możesz też przygotować w zwykłej tortownicy, wcześniej wykładając ją folią spożywczą.
Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem. W mojej kuchni świetnie sprawdza się tortownica marki Lekue z ceramicznym talerzem.
Obręcz tortownicy wykonana jest z nieprzywierającego silikonu - nie trzeba jej smarować żadnym tłuszczem - żadne ciasto do nie przywrze. Podobnie jest z talerzem, który jest idealnie gładki i nie potrzebuje ani smarowania ani papieru do pieczenia.
Jest bardzo szczelna - nie wycieknie z niej nawet rzadkie ciasto oraz oczywiście galaretka czy masa sernikowa.
A jeśli nie masz takiej tortownicy, możesz ją kupić w mniamowym sklepie. Sernik możesz też przygotować w zwykłej tortownicy, wcześniej wykładając ją folią spożywczą.
Składniki
3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek
Przepis
- Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć i będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany, ubij ją mikserem na puchatą piankę. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
- Masę wlej na truskawki i sernik wstaw do lodówki.
- Trzecią galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody, odstaw do wystygnięcia.
- Odłożone truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym serniku, zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.
Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem. W mojej kuchni świetnie sprawdza się tortownica marki Lekue z ceramicznym talerzem. Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć. Kiedy galaretka zacznie tężeć i będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany, ubij ją mikserem na puchatą piankę. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika. Masę wlej na truskawki i sernik wstaw do lodówki. Odłożone truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym serniku. Plastry truskawek zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki. Sernik jest gotowy, kiedy galaretka na wierzchu całkowicie stężeje :) SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz