2015/03/30

Truskawkowy sernik piankowy :)

Lekki, bardzo soczysty deser. Truskawkowy :) Więcej niż w nim truskawek niż pozostałych składników. Lekka, piankowa masa ma kwaskowaty, poziomkowy smak :) Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście użyć gala...                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
Lekki, bardzo soczysty deser. Truskawkowy :) Więcej niż w nim truskawek niż pozostałych składników. Lekka, piankowa masa ma kwaskowaty, poziomkowy smak :) Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście użyć galaretek o innym smaku. Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu - jedyna trudność polega na tym, że trzeba pilnować, by galaretka przeznaczona do mieszania z serkiem za bardzo nie stężała.

Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem. W mojej kuchni świetnie sprawdza się tortownica marki Lekue z ceramicznym talerzem.

Obręcz tortownicy wykonana jest z nieprzywierającego silikonu - nie trzeba jej smarować żadnym tłuszczem - żadne ciasto do nie przywrze. Podobnie jest z talerzem, który jest idealnie gładki i nie potrzebuje ani smarowania ani papieru do pieczenia. 
Jest bardzo szczelna - nie wycieknie z niej nawet rzadkie ciasto oraz oczywiście galaretka czy masa sernikowa. 

A jeśli nie masz takiej tortownicy, możesz ją kupić w mniamowym sklepie. Sernik możesz też przygotować w zwykłej tortownicy, wcześniej wykładając ją folią spożywczą.

Składniki

3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek

Przepis

  1. Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika.
  3. Kiedy galaretka zacznie tężeć i będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany, ubij ją mikserem na puchatą piankę. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wlej na truskawki i sernik wstaw do lodówki.
  5. Trzecią galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody, odstaw do wystygnięcia.
  6. Odłożone truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym serniku, zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.


 

Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem. W mojej kuchni świetnie sprawdza się tortownica marki Lekue z ceramicznym talerzem.



 

Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.



 

Kiedy galaretka zacznie tężeć i będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany, ubij ją mikserem na puchatą piankę.



 

Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika.



 

Masę wlej na truskawki i sernik wstaw do lodówki.



 

Odłożone truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym serniku.



 

Plastry truskawek zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.



 

Sernik jest gotowy, kiedy galaretka na wierzchu całkowicie stężeje :)                                                                        SMACZNEGO   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz