2015/03/16

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Skoro święta tuż tuż to mam dla Was kolejny pomysł na śledzie.
Jedna z moich ulubionych sałatek - czyli śledzie pod pierzynką. Po pierwsze śledzie z buraczkami, majonezem i jajkami to świetne połączenie - te smaki do siebie bardzo pasują. Po drugie jest to sałatka warstwowa czyli coś dla oka i podniebienia. 
Sałatka ta gości często na moim świątecznym stole ;)


Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych,
  • 4-5 ogórków konserwowych,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 3 ugotowane buraczki,
  • 1 duża cebula,
  • majonez,
  • 4 jajka,
  • pieprz,
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia. Życzę smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz