Zdrowotne właściwości piwa: wzmacnia odporność
Ciepłe piwo okazuje się bardzo dobrym remedium na przeziębienia - wykorzystywany do produkcji piwa jęczmień polepsza krążenie krwi i aktywizuje oddychanie komórkowe.
Piwo działa też zbawiennie na bóle stawów i ogólnie wzmacnia system odpornościowy. Do takiego ciepłego napoju warto dodać parę łyżek miodu. Zdrowotne właściwości piwa: ułatwia zasypianie
Z racji zawartości kwasu nikotynowego i laktoflawiny piwo jest sprzymierzeńcem w walce z bezsennością. Na dobry sen zbawiennie wpływają też witaminy i minerały znajdujące się w drożdżach. Efekty przychodzą często szybko - niejednemu oczy zamykają się zanim dokończy kufel piwa. Zdrowotne właściwości piwa: przynosi ulgę zmęczonym stopom
Zmęczonym długotrwałym staniem lub wędrówką zaleca się moczenie nóg w piwie, które szybko przynosi ulgę ciężkim i spuchniętym stopom. Zdrowotne właściwości piwa: poprawia kondycję skóry
Popularność zdobywają ostatnio spa piwne, gdzie klientom proponuje się kąpiel w bursztynowym trunku. Składnikom, z których wytwarza się piwo przypisuje się wiele korzystnych działań dla skóry: dzięki drożdżom i witaminom po kąpieli piwnej skóra jest zregenerowana, błyszcząca i wygładzona, poprawia się też pigmentacja i elastyczność.
Zdrowotne właściwości piwa: hamuje rozwój ostroporozy
Regularne spożywanie piwa pomaga łatwiej przejść przez menopauzę oraz zahamować jej częste następstwo czyli osteoporozę. Piwo zawiera flawonidy - antyoksydanty wpływające na wzrost kalcytoniny czyli hormonu spowalniającego uwalnianie wapnia z kości.
Zdrowotne właściwości piwa: chroni przed zawałem
Bursztynowy trunek ma również chronić przed zawałami - w przypadku piwoszy ryzyko zawału jest od 40 do 60 procent mniejsze niż u osób nigdy nie pijących. Zawarte w napoju drożdże zapobiegają problemom krążenia i zakrzepom krwi. Regularnie wypijane piwo podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu i pomaga zwalczyć ten zły. Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko demencji
Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu Alcalá de Henares podkreślają dobroczynne działanie piwa na pamięć: konsumenci tego trunku są w mniejszym stopniu narażeni na choroby takie jak Alzheimer czy demencja. Wszystko to z racji zawartości krzemu, który hamuje wchłanianie przez organizm aluminium podejrzewanego o przyczynianie się do wielu chorób neurodegeneracyjnych.
Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej
Wreszcie dość znana właściwość: piwo działa dobroczynnie na nerki, gdyż zapobiega powstawaniu kamieni (na zdjęciu: kamienie nerkowe w powiększeniu). Według badań zrealizowanych przed laty w Finlandii, u mężczyzn wypijających butelkę piwa dziennie, ryzyko rozwinięcia się kamieni nerkowych jest aż o 40 procent niższe niż u pozostałych. Dzieje się tak dzięki zawartości chmielu, który spowalnia uwalnianie wapnia z kości i jest bardzo dobrym środkiem na kamicę nerkową. g.b
Zdrowotne właściwości piwa: wzmacnia odporność
Ciepłe piwo okazuje się bardzo dobrym remedium na przeziębienia - wykorzystywany do produkcji piwa jęczmień polepsza krążenie krwi i aktywizuje oddychanie komórkowe.
Piwo działa też zbawiennie na bóle stawów i ogólnie wzmacnia system odpornościowy. Do takiego ciepłego napoju warto dodać parę łyżek miodu. Zdrowotne właściwości piwa: ułatwia zasypianie
Z racji zawartości kwasu nikotynowego i laktoflawiny piwo jest sprzymierzeńcem w walce z bezsennością. Na dobry sen zbawiennie wpływają też witaminy i minerały znajdujące się w drożdżach. Efekty przychodzą często szybko - niejednemu oczy zamykają się zanim dokończy kufel piwa. Zdrowotne właściwości piwa: przynosi ulgę zmęczonym stopom
Zmęczonym długotrwałym staniem lub wędrówką zaleca się moczenie nóg w piwie, które szybko przynosi ulgę ciężkim i spuchniętym stopom. Zdrowotne właściwości piwa: poprawia kondycję skóry
Popularność zdobywają ostatnio spa piwne, gdzie klientom proponuje się kąpiel w bursztynowym trunku. Składnikom, z których wytwarza się piwo przypisuje się wiele korzystnych działań dla skóry: dzięki drożdżom i witaminom po kąpieli piwnej skóra jest zregenerowana, błyszcząca i wygładzona, poprawia się też pigmentacja i elastyczność.
Zdrowotne właściwości piwa: hamuje rozwój ostroporozy
Regularne spożywanie piwa pomaga łatwiej przejść przez menopauzę oraz zahamować jej częste następstwo czyli osteoporozę. Piwo zawiera flawonidy - antyoksydanty wpływające na wzrost kalcytoniny czyli hormonu spowalniającego uwalnianie wapnia z kości.
Zdrowotne właściwości piwa: chroni przed zawałem
Bursztynowy trunek ma również chronić przed zawałami - w przypadku piwoszy ryzyko zawału jest od 40 do 60 procent mniejsze niż u osób nigdy nie pijących. Zawarte w napoju drożdże zapobiegają problemom krążenia i zakrzepom krwi. Regularnie wypijane piwo podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu i pomaga zwalczyć ten zły. Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko demencji
Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu Alcalá de Henares podkreślają dobroczynne działanie piwa na pamięć: konsumenci tego trunku są w mniejszym stopniu narażeni na choroby takie jak Alzheimer czy demencja. Wszystko to z racji zawartości krzemu, który hamuje wchłanianie przez organizm aluminium podejrzewanego o przyczynianie się do wielu chorób neurodegeneracyjnych.
Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej
Wreszcie dość znana właściwość: piwo działa dobroczynnie na nerki, gdyż zapobiega powstawaniu kamieni (na zdjęciu: kamienie nerkowe w powiększeniu). Według badań zrealizowanych przed laty w Finlandii, u mężczyzn wypijających butelkę piwa dziennie, ryzyko rozwinięcia się kamieni nerkowych jest aż o 40 procent niższe niż u pozostałych. Dzieje się tak dzięki zawartości chmielu, który spowalnia uwalnianie wapnia z kości i jest bardzo dobrym środkiem na kamicę nerkową. g.b
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz