2015/02/15

PIJCIE PIWO BO JEST ZDROWE

Zdrowotne właściwości piwa: wzmacnia odporność
Cie­płe piwo oka­zu­je się bar­dzo do­brym re­me­dium na prze­zię­bie­nia - wy­ko­rzy­sty­wa­ny do pro­duk­cji piwa jęcz­mień po­lep­sza krą­że­nie krwi i ak­ty­wi­zu­je od­dy­cha­nie ko­mór­ko­we.
Piwo dzia­ła też zba­wien­nie na bóle sta­wów i ogól­nie wzmac­nia sys­tem od­por­no­ścio­wy. Do ta­kie­go cie­płe­go na­po­ju warto dodać parę łyżek miodu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Zdrowotne właściwości piwa: ułatwia zasypianie
Z racji za­war­to­ści kwasu ni­ko­ty­no­we­go i lak­to­fla­wi­ny piwo jest sprzy­mie­rzeń­cem w walce z bez­sen­no­ścią. Na dobry sen zba­wien­nie wpły­wa­ją też wi­ta­mi­ny i mi­ne­ra­ły znaj­du­ją­ce się w droż­dżach. Efek­ty przy­cho­dzą czę­sto szyb­ko - nie­jed­ne­mu oczy za­my­ka­ją się zanim do­koń­czy kufel piwa.                                                                                                                                                                                                                                                     Zdrowotne właściwości piwa: przynosi ulgę zmęczonym stopom
Zmę­czo­nym dłu­go­trwa­łym sta­niem lub wę­drów­ką za­le­ca się mo­cze­nie nóg w piwie, które szyb­ko przy­no­si ulgę cięż­kim i spuch­nię­tym sto­pom.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Zdrowotne właściwości piwa: poprawia kondycję skóry
Po­pu­lar­ność zdo­by­wa­ją ostat­nio spa piwne, gdzie klien­tom pro­po­nu­je się ką­piel w bursz­ty­no­wym trun­ku. Skład­ni­kom, z któ­rych wy­twa­rza się piwo przy­pi­su­je się wiele ko­rzyst­nych dzia­łań dla skóry: dzię­ki droż­dżom i wi­ta­mi­nom po ką­pie­li piw­nej skóra jest zre­ge­ne­ro­wa­na, błysz­czą­ca i wy­gła­dzo­na, po­pra­wia się też pig­men­ta­cja i ela­stycz­ność.
  Zdrowotne właściwości piwa: hamuje rozwój ostroporozy
Re­gu­lar­ne spo­ży­wa­nie piwa po­ma­ga ła­twiej przejść przez me­no­pau­zę oraz za­ha­mo­wać jej czę­ste na­stęp­stwo czyli oste­opo­ro­zę. Piwo za­wie­ra fla­wo­ni­dy - an­ty­ok­sy­dan­ty wpły­wa­ją­ce na wzrost kal­cy­to­ni­ny czyli hor­mo­nu spo­wal­nia­ją­ce­go uwal­nia­nie wap­nia z kości.
  Zdrowotne właściwości piwa: chroni przed zawałem
Bursz­ty­no­wy tru­nek ma rów­nież chro­nić przed za­wa­ła­mi - w przy­pad­ku pi­wo­szy ry­zy­ko za­wa­łu jest od 40 do 60 pro­cent mniej­sze niż u osób nigdy nie pi­ją­cych. Za­war­te w na­po­ju droż­dże za­po­bie­ga­ją pro­ble­mom krą­że­nia i za­krze­pom krwi. Re­gu­lar­nie wy­pi­ja­ne piwo pod­wyż­sza po­ziom tzw. do­bre­go cho­le­ste­ro­lu i po­ma­ga zwal­czyć ten zły.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko demencji
Ba­da­cze z hisz­pań­skie­go Uni­wer­sy­te­tu Alcalá de He­na­res pod­kre­śla­ją do­bro­czyn­ne dzia­ła­nie piwa na pa­mięć: kon­su­men­ci tego trun­ku są w mniej­szym stop­niu na­ra­że­ni na cho­ro­by takie jak Al­zhe­imer czy de­men­cja. Wszyst­ko to z racji za­war­to­ści krze­mu, który ha­mu­je wchła­nia­nie przez or­ga­nizm alu­mi­nium po­dej­rze­wa­ne­go o przy­czy­nia­nie się do wielu cho­rób neu­ro­de­ge­ne­ra­cyj­nych.
  Zdrowotne właściwości piwa: zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej
Wresz­cie dość znana wła­ści­wość: piwo dzia­ła do­bro­czyn­nie na nerki, gdyż za­po­bie­ga po­wsta­wa­niu ka­mie­ni (na zdję­ciu: ka­mie­nie ner­ko­we w po­więk­sze­niu). We­dług badań zre­ali­zo­wa­nych przed laty w Fin­lan­dii, u męż­czyzn wy­pi­ja­ją­cych bu­tel­kę piwa dzien­nie, ry­zy­ko roz­wi­nię­cia się ka­mie­ni ner­ko­wych jest aż o 40 pro­cent niż­sze niż u po­zo­sta­łych. Dzie­je się tak dzię­ki za­war­to­ści chmie­lu, który spo­wal­nia uwal­nia­nie wap­nia z kości i jest bar­dzo do­brym środ­kiem na ka­mi­cę ner­ko­wą.                                                                                                                                                                        g.b
                                                


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz