SKŁADNIKI
225 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub włoskich
ok. 100 g wiórków kokosowy Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę. Wszystko
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować lub najlepiej wymieszać łyżką - krótko.1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub włoskich
ok. 100 g wiórków kokosowy Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę. Wszystko
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Każdy wałek posmarować wodą i
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do
następnego dnia. Ja zamiast tego wkładam ciasto do zamrażarki i po 1/2 godziny mogę się zabierać do dalszej pracy.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia, włożyć blaszki z ciasteczkami do piekarnika i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Ciasteczka można obtaczać nie tylko w wiórkach kokosowych. Świetnie sprawdzają się tu także pokruszone orzechy i migdały. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz