2015/02/26

Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Naleśniki:Sakiewki z mięsem!
-czubata szklanka mąki pszennej,
-1 i 1/2 szklanki mleka,
-2 jajka,
-szczypta soli,
-łyżka oleju rzepakowego.
Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.
Farsz:
-500g mielonej wieprzowiny,
-cebula,
-marchewka,
-mała pietruszka,
-kawałek pora,
-1/2 czerwonej papryki,
-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-sól morska z pieprzem,
-łyżeczka suszonych pomidorów,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
szczypior.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać. Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Od razu podawać.                                                                                                                                                  SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz