2015/02/28

Jak polepszyć samopoczucie po zimie ??????

DIETA na PRZESILENIE WIOSENNE. Jaka dieta doda ci sił i oczyści organizm na wiosnę?

  
Gdy po zimie przyroda budzi się do życia, zaczynamy odczuwać przesilenie wiosenneDieta uboga w witaminy i mikroelementy sprawia, że czujemy się osłabieni fizycznie i mamy problemy z koncentracją. Inne objawy przesilenia wiosennego to apatia, pogorszenie pamięci, niedokrwistość, suchość skóry, tworzenie się brzydkich zajadów, łamliwe paznokcie i wypadanie włosów. W łagodzeniu skutków wiosennego osłabienia pomocna jest odpowiednia dieta.
Dieta na wiosenne przesilenie powinna obfitować w bogate w cynk ryby, chude mięso, nabiał, pełnoziarniste pieczywo i kasze. Nie zapominaj o warzywach i owocach, które zawierają walczące z wolnymi rodnikami antyoksydanty. Wzmocnieniu odporności sprzyjają bogate w witaminy A, C i E: marchew, szpinak, brokuły, pomidory, czerwona papryka, cytrusy, porzeczki i truskawki (mrożone). Okienny parapet wykorzystaj na uprawę natki pietruszki i kiełków – najlepiej z nasion rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy i pszenicy, w których jest mnóstwo witamin z grupy B, A, C, E oraz składników mineralnych: cynku, wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Nie rezygnuj z małych przyjemności – pogryzając pestki dyni i słonecznika, orzechy i gorzką czekoladę dostarczasz organizmowi magnez, który skutecznie pomaga zwalczyć stres. Jadaj też czosnek, który działa bakteriobójczo i zwiększa aktywność białych krwinek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz