2015/02/25

Strogonow z wołowiny i pieczarek

                               
           SZYBKI  PYSZNY  JEDNODANIOWY  OBIAD                                                                                                                    

składniki 
ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 200 g różyczek brokułów
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki                             
  • 300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 2 łyżki brandy
  • 3 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietany
  • sól i pieprz
  •                                                                                                                                                                  

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pieczarki i smażyć 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać paprykę i brokuły. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając.
    2. Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 5 minut, aż brokuły trochę zmiękną.
    3. Rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy na dużej patelni, wrzucić cebulę, smażyć około 5 minut, aż się zeszkli i zacznie się rumienić.
    4. Dodać do cebuli paseczki mięsa i smażyć minutę, cały czas mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Odsunąć się od patelni, wlać brandy i podpalić.
    5. Gdy tylko płomienie zgasną, dodać chrzan i śmietanę. Następnie dodać warzywa z wywarem. Starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Wołowinę a la stroganow podaje się często z szerokimi wstążkami tagliatelle. Doskonałym dodatkiem do niej są również młode gotowane ziemniaki.                                                                                                           SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz