SZYBKI PYSZNY JEDNODANIOWY OBIAD
składniki
ilość porcji: 4
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 200 g różyczek brokułów
- 150 ml wywaru wołowego
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie paseczki
- 2 łyżki brandy
- 3 łyżki chrzanu
- 150 ml śmietany
- sól i pieprz
-
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 12min. › Gotowe w: 22min.- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pieczarki i smażyć 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Dodać paprykę i brokuły. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, cały czas mieszając.
- Wlać wywar do rondla i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 5 minut, aż brokuły trochę zmiękną.
- Rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy na dużej patelni, wrzucić cebulę, smażyć około 5 minut, aż się zeszkli i zacznie się rumienić.
- Dodać do cebuli paseczki mięsa i smażyć minutę, cały czas mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Odsunąć się od patelni, wlać brandy i podpalić.
- Gdy tylko płomienie zgasną, dodać chrzan i śmietanę. Następnie dodać warzywa z wywarem. Starannie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Wołowinę a la stroganow podaje się często z szerokimi wstążkami tagliatelle. Doskonałym dodatkiem do niej są również młode gotowane ziemniaki. SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz