SMACZNEGO
SKŁADNIKI
0,75 kg pszennej mąki
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki miodu
pól kostki masła (10 dag)
szklanka zmielonych migdałów
2 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
paczka cukru z prawdziwą wanilią
do dekoracji:
pół szklanki migdałów
masło do wysmarowania formy Migdały do dekoracji zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilka minut, po tym czasie zdejmuję z nich skórkę.
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki miodu
pól kostki masła (10 dag)
szklanka zmielonych migdałów
2 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
paczka cukru z prawdziwą wanilią
do dekoracji:
pół szklanki migdałów
masło do wysmarowania formy Migdały do dekoracji zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilka minut, po tym czasie zdejmuję z nich skórkę.
Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję cukier, miód, cukier waniliowy, doprowadzam na średnim ogniu do zagotowania, odstawiam do ostygnięcia.
Do miski przesiewam mąką, dodaję proszek do pieczenia, jajka, zmielone migdały, sól, przyprawę do piernika, przestudzone masło z pozostałymi składnikami, mieszam dokładnie (powinno być raczej mocno gęste, jeśli jest zbyt gęste, dodaję odrobinę mleka) i odstawiam na godzinę.
Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem blachy, wyrównuję jego powierzchnię i układam na wierzchu w dowolny, dekoracyjny sposób obrane migdały.
Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz