Zamiast wyciska z niej soki, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie ich zamrożenie! Skórka z cytryny wzmacnia system odpornościowy oraz oferuje wiele właściwości zdrowotnych, np. reguluje cholesterol, zapobiega nowotworom, zwalcza infekcje bakteryjne oraz niszczy pasożyty i robaki.
Oto, korzyści zdrowotne tego cudownego owocu:
- zapobiega astmie
- zwalcza zaparcia
- detoksykuje nerki oraz wątrobę
- wzmacnia układ immunologiczny
- reguluje wysokie ciśnienie krwi
- leczy depresję i stres
- zwalcza nowotworySok cytrynowy jest bogaty w witaminę C, a jej skórka jest skuteczna w eliminowaniu toksyn z organizmu. Badania dowodzą, że skórka z cytryny posiada od 5 do 10 razy więcej witamin niż środkowa część tego owocu.Kilka lat temu naukowcy zbadali wpływ cytryny na nowotwory! Odkryli, że ten owoc eliminuje złośliwe komórki w kilku typach raka, w tym raka płuc, piersi oraz okrężnicy.Według dr Marilyn Glenville, dietetyka i ekspert w dziedzinie zdrowia kobiet, skórki z różnych owoców mogą zwiększyć system odpornościowy oraz wspierają ogólne zdrowie. Twierdzi również, że koktajle są o wiele zdrowsze niż soki, ponieważ zawierają także inne części owoców, w tym skórki.Koktajle cytrynowe mają bardzo gorzki smak, więc opcja zamrożenia ich jest doskonałym rozwiązaniem!
Jak najlepiej zamrozić cytryny, aby bez problemów można było je spożywać razem z skórką:
Użyj ocet jabłkowy do mycia i dezynfekcji cytryn. Następnie opłucz je i zostaw do wyschnięcia. Następnie, umieść w zamrażarce aż do następnego ranka, a następnie zetrzyj całe owoce wraz ze skórką, miąższem i nasionami.Zamrożone cytryny można dodawać do różnych potraw, koktajli, herbat, wypieków, deserów i zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz