2015/05/01

Leśne owoce w słoiku pod pierzynką z kruchego ciasta z kremem z mascarpone

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Składniki na masę owocową:
  • 1 paczka mrożonych owoców leśnych (miks: truskawki, jagody, porzeczka, jerzyna)
  • 100g cukru
  • 50ml likieru pomarańczowego „Cointreau” (można pominąć
  • 1 pomarańcza
  • 1 żelfix do przygotowania dżemu z 1/2kg owoców
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Laska wanilii
Składniki na ciasto:
  • 125g orzechów włoskich
  • 100g maki pszennej tortowej
  • 50g płatków owsianych
  • 125g kostki do pieczenia Kasia
  • 50g cukru - najlepiej brązowego nierafinowanego
Składniki na krem:
  • Pół opakowania serka mascarpone (125g)
  • Miąższ wyciśnięty wcześniej z laski wanili
  • 125 ml śmietany kremówk
  • 25ml likieru pomarańczowego couintrea
  • Skórka starta z jednej pomarańczy
  • Kilka listków mięty do ozdoby
  1. Owoce rozmroź, przecedź, a do powstałego soku dodaj likier, cynamon, goździki i anyż. Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob miąższ – miąższ zachowaj a laskę wanilii dodaj do soku z owoców. Dodaj cukier i żelfix i całość zagotuj, co jakiś czas mieszając.

  2. Gdy masa zgęstnieje dodaj do niej otartą skórkę z pomarańczy i owoce. Masy z owocami nie gotuj - w miarę możliwości usuń cynamon, goździki oraz gwiazdkę anyżu. Gotowe owoce umieść na dnie słoika, w którym będziesz przygotowywać deser.

  3. Orzechy rozsyp na desce i za pomocą wałka rozgnieć na drobne kawałki. Połącz z mąką, płatkami, cukrem i rozpuszczoną Kasią. Powstałą masę ciasta pokrusz na wierzchu owoców tworząc około 2cm warstwę.

  4. Z przykrywki słoika zdejmij gumową uszczelkę. Otwarte słoiki wstaw do rozgrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut. Upieczony deser odstaw do ostygnięcia a w między czasie przygotuj krem.

  5. Śmietanę ubij na sztywno razem z cukrem i miąższem z wanilii. W drugiej misce rozmieszaj mascarpone. Następnie delikatnie połącz obie masy, dodaj skórkę z pomarańczy i na końcu likier.

  6. W słoiku z upieczonym wystudzonym deserem, nałóż na wierzch sporą łyżkę kremu. Na dekiel nałóż z powrotem gumową uszczelkę. Gotowy deser udekoruj mięta.
  • Forma: Słoiki
 
Temperatura 200°C 
Czas pieczenia 
                                                                                                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz