Składniki na masę owocową:
- 1 paczka mrożonych owoców leśnych (miks: truskawki, jagody, porzeczka, jerzyna)
- 100g cukru
- 50ml likieru pomarańczowego „Cointreau” (można pominąć
- 1 pomarańcza
- 1 żelfix do przygotowania dżemu z 1/2kg owoców
- 1 kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- Laska wanilii
Składniki na ciasto:
- 125g orzechów włoskich
- 100g maki pszennej tortowej
- 50g płatków owsianych
- 125g kostki do pieczenia Kasia
- 50g cukru - najlepiej brązowego nierafinowanego
Składniki na krem:
- Pół opakowania serka mascarpone (125g)
- Miąższ wyciśnięty wcześniej z laski wanili
- 125 ml śmietany kremówk
- 25ml likieru pomarańczowego couintrea
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- Kilka listków mięty do ozdoby
- Owoce rozmroź, przecedź, a do powstałego soku dodaj likier, cynamon, goździki i anyż. Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob miąższ – miąższ zachowaj a laskę wanilii dodaj do soku z owoców. Dodaj cukier i żelfix i całość zagotuj, co jakiś czas mieszając.
- Gdy masa zgęstnieje dodaj do niej otartą skórkę z pomarańczy i owoce. Masy z owocami nie gotuj - w miarę możliwości usuń cynamon, goździki oraz gwiazdkę anyżu. Gotowe owoce umieść na dnie słoika, w którym będziesz przygotowywać deser.
- Orzechy rozsyp na desce i za pomocą wałka rozgnieć na drobne kawałki. Połącz z mąką, płatkami, cukrem i rozpuszczoną Kasią. Powstałą masę ciasta pokrusz na wierzchu owoców tworząc około 2cm warstwę.
- Z przykrywki słoika zdejmij gumową uszczelkę. Otwarte słoiki wstaw do rozgrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut. Upieczony deser odstaw do ostygnięcia a w między czasie przygotuj krem.
- Śmietanę ubij na sztywno razem z cukrem i miąższem z wanilii. W drugiej misce rozmieszaj mascarpone. Następnie delikatnie połącz obie masy, dodaj skórkę z pomarańczy i na końcu likier.
- W słoiku z upieczonym wystudzonym deserem, nałóż na wierzch sporą łyżkę kremu. Na dekiel nałóż z powrotem gumową uszczelkę. Gotowy deser udekoruj mięta.
- Forma: Słoiki
Temperatura 200°C
Czas pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz