Dorsz po prowansalsku
To takie danie mimochodem - blyskawiczne, latwe a bardzo pyszne i aromatyczne
Składniki
2 filety z dorsza, 160g kazdy
2 miesiste pomidory, odpestkowane
2 duze zabki czosnku
kilka oliwek kalamata bez pestek, pokrojonych w plasterki
duza szczypta swiezego tymianku
kilka listkow swiezej bazylii, posiekanych
Przepis
Filety dobrze umyc, osuszyc, przyprawic sola i pieprzem i lekko skropic sokiem z cytryny. Na teflonowej patelni rozgrzac lyzke oliwki ulozyc filety, pozwolic im sie lekko zroumienic (na jednej stronie tylko), okolo 30 sekund, dodac reszte skladnikow starajac sie aby ulozyc je na rybie a nie bezposrednio na patelni. Przykryc, zmniejszyc ogien i dusic kilka minut, 3-4 nie wiecej. Posypac bazylia, lekko skropic lyzeczka oliwki i dusic jeszcze minutke - sprawdzic widelcem, ryba powinna byc miekka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz