2015/05/29

Zupa z dorsza z boczkiem wędzonym i ziemniakami

Delikatna w smaku, bardzo syta o jedwabistej konsystencji. Szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki

pół kilograma filetów z dorsza

6 ziemniaków średniej wielkości
20 dag wędzonego boczku
2 spore cebule
łyżka smalcu (można zastąpić olejem)
4 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki kwaśnej śmietany co najmniej 18%
łyżka pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

koperek do dekoracji                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Przepis

Ziemniaki obieram, myję i kroję na plastry o grubości 0,5 cm. Wrzucam do wrzątku i gotuję do średniej miękkość.

W czasie gotowania ziemniaków przygotowuję pozostałem składniki: filety myję i kroję na kawałki „na jeden kęs”.
Cebulę obieram i kroję nie niezbyt cienkie plastry. Duszę ją na smalcu, na średnim ogniu do zeszklenia, dodaję boczek pokrojony na cienkie i długie kawałki, smażę kilka chwil, aż boczek zamieni się w przyjemne skwarki.

Śmietanę mieszam bardzo dokładnie z mąką.

Ugotowane ziemniaki odcedzam.

Zagotowuję bulion warzywny, dodaję ziemniaki, dorsza, podsmażoną cebulę z boczkiem, doprowadzam do wrzenia. Śmietanę z mąką rozrabiam z kilkoma łyżkami wrzącego płynu, następnie dodaję do zupy. Trzymam całość na małym ogniu przez dwie minuty. Zupę doprawiam solą i pieprzem.

Podaję udekorowaną koperkiem.

Smakuje z bagietką lub bez.      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz