Delikatna w smaku, bardzo syta o jedwabistej konsystencji. Szybka i prosta w przygotowaniu.
Składniki
pół kilograma filetów z dorsza6 ziemniaków średniej wielkości
20 dag wędzonego boczku
2 spore cebule
łyżka smalcu (można zastąpić olejem)
4 szklanki bulionu warzywnego
pół szklanki kwaśnej śmietany co najmniej 18%
łyżka pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
koperek do dekoracji
Przepis
Ziemniaki obieram, myję i kroję na plastry o grubości 0,5 cm. Wrzucam do wrzątku i gotuję do średniej miękkość.W czasie gotowania ziemniaków przygotowuję pozostałem składniki: filety myję i kroję na kawałki „na jeden kęs”.
Cebulę obieram i kroję nie niezbyt cienkie plastry. Duszę ją na smalcu, na średnim ogniu do zeszklenia, dodaję boczek pokrojony na cienkie i długie kawałki, smażę kilka chwil, aż boczek zamieni się w przyjemne skwarki.
Śmietanę mieszam bardzo dokładnie z mąką.
Ugotowane ziemniaki odcedzam.
Zagotowuję bulion warzywny, dodaję ziemniaki, dorsza, podsmażoną cebulę z boczkiem, doprowadzam do wrzenia. Śmietanę z mąką rozrabiam z kilkoma łyżkami wrzącego płynu, następnie dodaję do zupy. Trzymam całość na małym ogniu przez dwie minuty. Zupę doprawiam solą i pieprzem.
Podaję udekorowaną koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz