Kontrowersja związana z witaminą K
Dr Cees Vermeer, biochemik z Uniwersytetu w Maastricht (Holandia), uznany ekspert w zakresie witaminy K i jej wpływu na organizm.
Siły przyrody koncentrują się na udanym porodzie tak mocno, że wydaje się mało prawdopodobne, aby wszystkie niemowlęta cierpiały na niedobór witaminy K. Jeśli chodzi o mnie, zamiast po prostu przyjąć, że natura popełniła błąd co do czynników pobudzających proces krzepnięcia u noworodków, zastanowiłem się nad wszystkimi sposobami, w jakie ingeruje się w normalny fizjologiczny proces rodzenia poprzez okołoporodowe interwencje, mające wpływ na krzepnięcie krwi. Interwencją w najbardziej oczywisty sposób zaburzającą ten mechanizm jest przedwczesne odcięcie pępowiny, które pozbawia noworodka od 25% do 40% objętości krwi fizjologicznej, a więc od 25% do 40% fizjologicznych czynników krzepnięcia zaplanowanych przez naturę. Jako osoba nakłuwająca – w celu wykonania badań przesiewowych – pięty noworodków, którym nie odcięto przedwcześnie pępowiny (i którym ponadto, w niektórych przypadkach, nie podano sztucznej witaminy K), mogę stwierdzić, że takie dzieci nie mają kłopotów z krzepnięciem krwi. To rozwiązuje problem wczesnej lub klasycznej choroby krwotocznej płodu/noworodka.
Chociaż witamina K nie przenika z łatwością z krwiobiegu matki przez łożysko do noworodka, to JEST z łatwością przekazywana dziecku z mlekiem matki. (Czy nie wskazuje to wyraźnie, że natura w istocie zdaje się chronić dziecko, regulując czynniki krzepnięcia w ściśle określony sposób?) Kobiety, które spożywają dużo świeżych, zielonych warzyw liściastych przekazują witaminę K swoim dzieciom, co chroni je przed późnym wystąpieniem choroby krwotocznej.
Może więc natura wie, co robi, a nam pozostaje po prostu wspieranie fizjologicznego zdrowia poprzez odczekanie co najmniej 5 minut po urodzeniu, zanim odetniemy pępowinę, i zachęcanie matek karmiących do jedzenia dużych ilości świeżych, zielonych warzyw liściastych (lub przyjmowania suplementów witaminy K).
Od tej zasady istnieje kilka wyjątków.
Niektóre leki przyjmowane przez matki, na przykład przeciwdrgawkowe, przeciwzakrzepowe i antybiotyki, interferują z witaminą K. (W takim przypadku prenatalna suplementacja matek witaminą K może zapobiec tej postaci choroby krwotocznej). Powstawanie witaminy K jest również hamowane u niemowląt po kuracji antybiotykowej.
U niewielkiej liczby noworodków może występować zaburzenie czynności wątroby uniemożliwiające normalną produkcję witaminy K w jelicie; objawy zwykle pojawiają się powoli.
Inne czynniki ryzyka to: biegunka, zapalenie wątroby, mukowiscydoza (CF), celiakia i niedobór antytrypsyny alfa 1.
Źródło:
Źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz