To odkrycie szwajcarskich naukowców może zszokować miliony osób. Zdecydowana większość uważa ten specyfik za dobry dla ich zdrowia, niestety rzeczywistość jest zupełnie inna.
Artykuł przedstawiający odkrycie szwajcarów, został opublikowany przez prestiżowy magazyn „Science”. Rezultaty są przerażające. Aż w 75% badanych próbek miodu z całego świata znajdują się neonikotynoidy.
-To alarmujące odkrycie. Poziom zanieczyszczeń jest na tyle duży, że może wpływać na mózgi pszczół i upośledzać ich zdolność żywienia się i zapylania roślin – skomentował Chris Connolly, neurobiolog z University of Dundee.
Neonikotynoidy pochodzą z rodziny pestycydów. Ich największe stężenie odnotowano w próbkach pobranych w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Ich Budowa przypomina nikotynę. Jest używana do spryskiwania nasion, lecz trucizna zawsze rozprzestrzenia się po całej roślinie i uszkadza układy nerwowe pszczół.
Są one również szkodliwe dla ludzi, ponieważ uszkadzają ludzki mózg oraz układ nerwowy.
źródło: pikio.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz