2015/06/28

Uważaj co jesz w restauracjach !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kłopoty żołądkowe mogą zepsuć najwspanialszy urlop. A najgorsze jest to, że te kłopoty fundujemy sobie na własne życzenie. Gubi nas łakomstwo, beztroska, nieuwaga. A także jadanie w przypadkowych niesprawdzonych wcześniej miejscach. Zobacz, czego się strzec.
Zatrucie latem
Tomasz Ozdoba / newspix.pl
Mięso mielone, kotlety.Mięso mielone jest wyjątkowo nieodporne, psuje się błyskawicznie, nawet przechowywane w lodówce. Sporządzone z niego kotlety mogą zaszkodzić. Jeśli zdecydujesz się na taki kotlecik czy pulpecik w jakimś podejrzanym barze, nie będziesz wiedzieć o tym, że zapach nieświeżego mięsa zabito dużą ilością przypraw.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Tatar
Fotolia
Tatar. Zrobiony z surowego mięsa, doprawiony surowym jajkiem. Mamy dwa źródła zagrożenia w jednym. Może nas dopaść salmonella. Objawy to ból brzucha, wymioty, biegunka.
 
Mięso w sosach
Thinkstock
Mięso w sosach. Sos kryje błędy kucharza - głosi stare powiedzenie. zatem jeśli serwują nam jedzonko w postaci skrawków mięsa pływających w gęstym sosie, lepiej zamówić coś innego.
 
Pieprzu na potęgę
123RF
Pieprzu na potęgę. Zupa albo inne danie ma wyjątkowo pikantny smak, aż pali? Jest w nim za dużo pieprzu. A ten ma taką właściwość, że ukrywa niemiłe zapaszki nadpsutego jedzenia.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Rozmrożone i powtórnie zamrożone
123RF
Rozmrożone i powtórnie zamrożone. Zjedzenie takich przysmaków grozi poważnymi kłopotami, nawet może się skończyć w szpitalu. Jeśli lody wyciągnięte ze sklepowej zamrażarki mają dziwną powierzchnię, są powgniatane, nie jest wykluczone, że były ponownie zamrożone. Mrożonki zbite w jedną bryłę też omijamy z daleka    
ciastko z kremem
123RF
Ciastka z kremem. Niebezpieczne tak samo jaj tatar, jeśli użyto do zrobienia kremu surowych jajek. Jeśli do tego nie stoją w ladzie chłodniczej, tylko na wierzchu, lepiej ich nie tykać.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Owoce morza
Fotolia
Owoce morza. Zatrucie nimi, jeśli są nieświeże, może być nawet śmiertelne! Nie ryzykuj, jedząc je w miejscu, gdzie niewłaściwie albo za długo przetrzymywane, mogły ulec zepsuciu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
 Podroby
Thinkstock
Podroby. Podobnie jak mięso mielone czy owoce morza bardzo szybko się psują. Nieuczciwy restaurator może próbować je nam wcisnąć w pikantnym sosie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
zatrucie
Fotolia
Każde zatrucie jest nieprzyjemne. Zatrucie salmonellą jest także bardzo niebezpieczne. Objawy zazwyczaj pojawiają się po 8 godzinach. Są to: ból brzucha, ból głowy, wysoka temperatura. Jeśli objawy nie ustępują po przyjęciu węgla, należy się zgłosić do lekarza.                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz