Czy niezdrowa dieta może prowadzić do choroby psychicznej? Wiele badań naukowych potwierdza fakt, że spożywanie śmieciowego jedzenia może prowadzić do niektórych zaburzeń psychicznych. Inne badania dowodzą, że choroba psychiczna może w specyficznych okolicznościach warunkować sposób odżywiania się. Najnowsze badania, mające na celu określić powiązanie diety ze zdrowiem psychicznym, jasno potwierdzają związek zachodzący pomiędzy niezdrowym sposobem odżywiania się, a niekiedy nawet ciężkimi chorobami umysłu. Czy śmieciowe jedzenie może prowadzić dosłownie do obłędu?
Świadomy sposób odżywiania się jest dziś uznawany za podstawę zdrowia i cieszy się coraz to większą liczbą zwolenników. Na temat niezaprzeczalnego wpływu sposobu odżywiania się na stan zdrowia fizycznego zrobiło się w ostatnich latach naprawdę głośno. Liczne badania naukowe potwierdzają, że śmieciowe jedzenie może doszczętnie zrujnować nasz organizm.
Powszechnie wiadomo, że niezdrowa dieta, bogata w wysoko przetworzone produkty spożywcze, może być przyczyną bardzo poważnych chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca i nieuleczalne nowotwory. Naukowcy posunęli się nieco dalej i dowiedli, że istnieje również pewne powiązanie pomiędzy sposobem odżywiania się a... zdrowiem psychicznym!
PodsumowanieLiczne badania naukowe potwierdzają negatywny wpływ niezdrowego sposobu odżywiania się na stan naszego zdrowia.
Dieta wpływa na zdrowie psychiczne
Zgodnie z treścią artykułu opublikowanego na łamach renomowanego Science Daily (źródło 1) w lutym br., amerykańscy naukowcy doszli do sensacyjnego wniosku! Niezdrowy sposób odżywiania się został ściśle powiązany z mniej lub bardziej uciążliwą chorobą psychiczną!
Badania przeprowadzone na dużą skalę przez kalifornijskich naukowców jednoznacznie wykazały ścisłe powiązanie niezdrowej diety ze złym stanem zdrowia psychicznego - niezależnie od cech osobistych, takich jak wiek, płeć, wykształcenie, stan cywilny i wysokość dochodów. Wyniki badań, które opublikowano 16 lutego br. na łamach periodyku International Journal of Food Sciences and Nutrition, wykazały, że dorośli mieszkańcy Kalifornii, którzy generalnie odżywiali się niezdrowo, o wiele częściej skarżyli się na umiarkowane i ciężkie dolegliwości psychiczne, niż ich świadomie odżywiający się rówieśnicy.
Czy oprócz uszczerbków na zdrowiu fizycznym, regularne spożywanie tak zwanej śmieciowej żywności, może nas dosłownie doprowadzić do obłędu? A może jest całkiem odwrotnie i to właśnie osoby z uszczerbkiem na zdrowiu psychicznym chętniej sięgają po niezdrowe jedzenie, niż tak zwani „normalni”? Tego jeszcze jednoznacznie nie ustalono.
PodsumowanieKalifornijskim naukowcom udało się wykazać związek zachodzący pomiędzy chorobą psychiczną, z niezdrowym sposobem odżywiania się.
Jest więcej podobnych badań!
Wiele wcześniejszych badań naukowych wykazało związek zachodzący pomiędzy sposobem odżywiania się, a stanem zdrowia psychicznego.
Jedne z tego typu badań potwierdzają związek zachodzący pomiędzy spożywaniem nadmiernych ilości cukru, a chorobą dwubiegunową. W tym przypadku jednak chodzi jedynie o cukier i o konkretną chorobę. Czy słabość do słodkiego może prowadzić do rozwoju choroby dwubiegunowej? Otóż niekoniecznie! Ludzie, którzy na nią cierpią, w fazie depresji często jedzą słodkawe przekąski, aby poczuć się lepiej, a następnie, w ferworze fazy maniakalnej, bezmyślnie pożerają śmieciowe jedzenie o wysokiej zawartości węglowodanów (źródło 2).
Przeprowadzono również badania wykazujące, że niezdrowa dieta może zwiększać ryzyko rozwoju powszechnej dziś dolegliwości psychicznej, a mianowicie depresji (źródło 3). Naukowcy dowiedli, że dieta bogata w pełnowartościowe pokarmy, takie jak owoce, warzywa i owoce morza, może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju depresji u osób w średnim wieku. Zgodnie z wynikami badań, ludzie, którzy spożywali wysoko przetworzone pokarmy, takie jak słodzone desery, smażone potrawy i przetworzone mięso, o wiele częściej mieli zdiagnozowaną depresję niż ludzie, którzy w dużej mierze polegali na nieprzetworzonej, pełnowartościowej żywności.
Badanie, którego wyniki zostały opublikowane na łamach periodyku Lancet Psychiatry w lutym 2015 r., ponownie odnosi się do diety i rozwoju chorób psychicznych (źródło 4). Tym razem naukowcom udało się wykazać ścisłą zależność, zachodzącą pomiędzy sposobem odżywiania się, a zdrowiem psychicznym. Naukowcy odkryli, że oprócz zdrowej i zbilansowanej diety, w szczególności niektóre składniki odżywcze mogą przyczyniać się do łagodzenia, a nawet do leczenia niektórych zaburzeń psychicznych. O jakie składniki chodzi? Otóż są to kwasy tłuszczowe Omega-3, witaminy z grupy B (kwas foliowy, B6, B12, B3), cholina, żelazo, cynk, magnez, S-adenozylo-metionina (SAM-e), witamina D i niektóre aminokwasy.
Wyniki licznych badań naukowych ujawniają związek pomiędzy nadmierną ilością markerów zapalnych we krwi, a depresją. Oprócz zwiększonego ryzyka rozwoju depresji, przewlekłe ogniska zapalne w organizmie mogą również prowadzić do chorób autoimmunologicznych, takich jak astma, łuszczyca, fibromialgia, celiakia i zapalenie stawów. Autorzy badania (źródło 5) opublikowanego w Journal of Clinical Psychiatry wyjaśniają:
"Zaburzenie depresyjne może wynikać z dysfunkcji psychoneuroimmunologicznych, ponieważ badania naukowe jasno potwierdzają wzrost poziomu różnych mediatorów stanu zapalnego u osób z depresją."
Co za tym idzie? Otóż to, że zdrowy sposób odżywiania się może skutecznie zmniejszać procesy zapalne zachodzące w organizmie, a tym samym zapobiegać rozwojowi depresji.
PodsumowanieZwiązek zachodzący pomiędzy sposobem odżywiania się, a stanem zdrowia psychicznego, został już niejednokrotnie potwierdzony wcześniejszymi badaniami.
Czy niezdrowa dieta prowadzi do obłędu
Zdaniem kalifornijskich naukowców, związek zachodzący pomiędzy niewłaściwą dietą, a chorobą psychiczną nie jest - przynajmniej w świetle dzisiejszej wiedzy - związkiem przyczynowym. Nie ma dziś podstaw, by jednoznacznie stwierdzić, że ogólnie niezdrowa dieta prowadzi do różnego rodzaju chorób psychicznych. Z drugiej zaś strony, wygląda na to, że osoby umysłowo chore, bądź z predyspozycją do chorób psychicznych lub z utajoną chorobą umysłową, dość często bardzo źle się odżywiają.
Choć racjonalny sposób odżywiania się wydaje się być podstawą i kluczem do zachowania dobrej kondycji umysłu, w tym również zdrowia psychicznego, to konieczne są dalsze badania w tym kierunku, które mogłyby jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć charakter przyczynowości tego związku. Niemniej jednak, wyniki przeprowadzonych do tej pory badań wskazują na to, że zarówno polityka społeczna, jak i praktyka kliniczna powinny wyraźnie zmierzać do poprawy przyzwyczajeń żywieniowych wśród osób zmagających się ze zdrowiem psychicznym.
Zdaniem badaczy tego typu interwencje powinny być skierowane głównie do młodych dorosłych, osób których edukacja trwała mnie niż 12 lat i takich, które cierpią na otyłość. Szczególnie te grupy osób należy uświadamiać o wszelkich zagrożeniach wynikających z niezdrowej diety.
PodsumowanieCzy, oprócz zwiększenia ryzyka rozwoju depresji, niezdrowa dieta może powodować również inne choroby umysłowe? Tego jeszcze do końca nie wiemy. Ponieważ jednak ludzie z chorobą psychiczną na ogół odżywiają się bardzo niezdrowo, narażając się na dodatkowe poważne konsekwencje zdrowotne, należy niezwłocznie przeciwdziałać temu zjawisku.
Bibliografia:
1 – Science Daily – Junk food is linked to both moderate and severe psychological distress;
2 – Everyday Health – Sugar and Bipolar Disorder;
3 – The Guardian – Eating junk food raises risk of depression, says multi-country study;
4 – Science Daily – Importance of a balanced diet for mental health;
5 – Alternative Daily – Chronic Inflammation May Be Causing Your Depression.
2 – Everyday Health – Sugar and Bipolar Disorder;
3 – The Guardian – Eating junk food raises risk of depression, says multi-country study;
4 – Science Daily – Importance of a balanced diet for mental health;
5 – Alternative Daily – Chronic Inflammation May Be Causing Your Depression.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz