2016/06/26

Szybki obiad na upały? Potrzebujesz bobu, migdałów i mięty

25-06-2016 , ostatnia aktualizacja 25-06-2016 13:40
Bób warzywa jedzenie żywność dieta
 fot. Anna Matusiak
Lato na talerzu! Pyszne placki z migdałów i bobu z orzeźwiającym sosem to doskonała propozycja, gdy nie mamy ochoty długo stać nad kuchnią!
Pierwsze dni kalendarzowego lata zafundowały nam upały z piekła rodem. W takie dni tylko samobójcy chcieliby długo stać nad gorącą kuchnią czy piekarnikiem. Na szczęście lato, poza temperaturą i pięknym słońcem, wyposażyło nas również w wspaniałe sezonowe produkty, dzięki którym w 5 minut wyczarujemy pyszny i sycący obiad.
Placki ziemniaczane to nie moja bajka, za to przygotowuję placki z niemal wszystkich pozostałych warzyw, jakie można znaleźć w lodówce. Kukurydza, cukinia, seler, burak – z tych roślin można je zrobić bez trudu. Teraz pora na bób! Najczęściej jemy go ugotowanego, jako przekąskę, ale znam takich, którzy w lecie odżywają się wyłącznie bobem i truskawkami. Nie zachęcam do aż takiego radykalizmu, ale jeśli macie trochę bobu, to wato przygotować z niego placki.
Tym bardziej, że bób to doskonałe źródło białka i witamin: C, A, kwasu foliowego, B1 i B6. Zawiera również wapń, żelazo, magnez i cynk. Bób (znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Uprawia się go od ponad 5 tys. lat.
Ania Matusiak
Składniki na ok 10 placuszków:
Placki:
2 szklanki ugotowanego bobu
2 jajka
4 łyżki mielonych migdałów(lub mąki)
½ małej cebuli
Olej do smażenia lub
Sól
Sos:
100 g jogurtu greckiego
sól
10 listków mięty
szczypior
Do podania:
1 pomidor
Przygotowanie:
1. Bób ugotować ( ok 15 min.) w osolonej wodzie a następnie obrać
2. Bób, jajka, sól zmiksować blenderem
3. Dodać migdały lub mąkę oraz drobno pokrojoną cebulkę
4. Smażyć na rozgrzanym oleju po ok 3 minuty z każdej strony
5. Jogurt z miksować w malakserze z solą oraz szczypiorem i miętą.
6. Placki podawać z sosem oraz świeżym pomidorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz