Bułeczka na zdrowie? Lepiej poczytaj etykiety
23.04.2013 14:48
Lepsza jest twarda skórka czy miękka? Ciemny chleb jest naturalny czy barwiony? A może chrupki? Zarówno jasny, jak i ciemny mają swoich zwolenników - z gustami się nie dyskutuje, ale nie każdy rodzaj pieczywa służy naszemu zdrowiu.
Foto: Glow Images/East News
- Kupujmy chleby żytnie, razowe, najlepiej bez drożdży i zwracajmy uwagę, by nie zwierały barwników - zaleca dietetyk Justyna Marszałkowska. Unikajmy więc pieczywa zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, karmel czy miód.
Gość Romana Czejarka wyjaśnia, że po spożyciu pieczywa jasnego lub barwionego bardzo szybko wzrasta i spada poziom glukozy we krwi, a to oznacza szybki przypływ głodu po jego spożyciu. - Jeśli jemy chleb razowy poziom glukozy rośnie wolniej i dłużej utrzymuje sie na wysokim poziomie. Ponadto wartość odżywczą produktu zwiększają ziarna - dodaje.
A od ziaren już tylko krok do kasz! - Najzdrowszą jest kasza jaglana, która nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i rozgrzewa, ma mnóstwo witamin i minerałów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, po prostu dobrze wpływa na wszystko - podkreśla Justyna Marszałkowska w "Czterech porach roku".
Komu nie służą nieprzemielone ziarna? Dlaczego nie warto przyzwyczajać dzieci do słodkich płatków śniadaniowych? Ile łyżeczek soli zawiera miseczka płatków kukurydzianych?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz