2015/04/26

Wiosenna pizza ze szpinakiem i jajkami (ciasto najprostsze do wykonania!)

Składniki

ciasto:
1/2 kg pszennej mąki
łyżka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
5 dag drożdży świeżych i 4 łyżki ciepłej wody lub opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki)
mąka do podsypywania

obłożenie:
3/4 kg mrożonego szpinaku (można oczywiście zastąpić świeżym)
1 bulwa kopru włoskiego
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła klarowanego ghee (można zastąpić 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami zwykłego masła)
świeżo zmielony zielony pieprz (można zastąpić czarnym)
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
9 jajek (lub mniej, jeśli wolisz bardziej szpinak niż jajka)

do wysmarowania pizzy:
6 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)                                                                                                                                                                                                                                                       

Przepis

  1. Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie - jeśli będzie trzeba dolej wody - masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  3. Do ciasta wlej oliwę i wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil - aż wchłonie oliwę i będzie błyszczące. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut - aż podwoi swoją objętość.
  4. Przygotuj obłożenie: obrane cebule i koper włoski pokrój na cienkie piórka. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
  5. Na dużej patelni rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zacznie się szklić (około 2-3 minut). Dodaj koper włoski i smaż następne dwie minuty. Dodaj czosnek i zamrożony szpinak. Dopraw solą, zielonym pieprzem i gałką. Smaż na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Smaż tak długo, aż prawie cała woda odparuje. Zestaw z ognia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  7. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi. Każdy placek przed pieczeniem (nie smaruj wszystkich od razu) posmaruj 2 łyżkami oliwy. Na placku rozłóż szpinak, robiąc w nim 3 wgłębienia. W każde wbij po jednym jajku, posól je.
  8. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką (możesz też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy).
  9. Wstaw do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią a jajka się zetną.                                                                                                                                                                                                                                                             

     

    Przygotuj składniki. Nie potrzeba ich dużo :) Zamiast masła ghee możesz użyć oleju i zwykłego masła, a zielony pieprz zastąpić czarnym.



     

    Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
    Przygotuj obłożenie: obrane cebule i koper włoski pokrój na cienkie piórka. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.



     

    Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie - jeśli będzie trzeba dolej wody - masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
    Na dużej patelni rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zacznie się szklić (około 2-3 minut). Dodaj koper włoski i smaż następne dwie minuty. 


     

    Dodaj czosnek i zamrożony szpinak. Dopraw solą, zielonym pieprzem i gałką. Smaż na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Smaż tak długo, aż prawie cała woda odparuje. Zestaw z ognia. 


     

    Do ciasta wlej oliwę i wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil - aż wchłonie oliwę i będzie błyszczące. 


     

    Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut - aż podwoi swoją objętość. 


     

    Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi. Każdy placek przed pieczeniem (nie smaruj wszystkich od razu) posmaruj 2 łyżkami oliwy. 


     

    Na placku rozłóż szpinak, robiąc w nim 3 wgłębienia. W każde wbij po jednym jajku, posól je. 


     

    Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką (możesz też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy). 
    Wstaw do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią a jajka się zetną. 


                                                                                                                                                          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz