Wiosenna pizza ze szpinakiem i jajkami (ciasto najprostsze do wykonania!)
Składniki
ciasto:
1/2 kg pszennej mąki
łyżka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
5 dag drożdży świeżych i 4 łyżki ciepłej wody lub opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki)
mąka do podsypywania
obłożenie:
3/4 kg mrożonego szpinaku (można oczywiście zastąpić świeżym)
1 bulwa kopru włoskiego
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła klarowanego ghee (można zastąpić 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami zwykłego masła)
świeżo zmielony zielony pieprz (można zastąpić czarnym)
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
9 jajek (lub mniej, jeśli wolisz bardziej szpinak niż jajka)
do wysmarowania pizzy:
6 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
Przepis
- Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie - jeśli będzie trzeba dolej wody - masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do ciasta wlej oliwę i wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil - aż wchłonie oliwę i będzie błyszczące. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut - aż podwoi swoją objętość.
- Przygotuj obłożenie: obrane cebule i koper włoski pokrój na cienkie piórka. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zacznie się szklić (około 2-3 minut). Dodaj koper włoski i smaż następne dwie minuty. Dodaj czosnek i zamrożony szpinak. Dopraw solą, zielonym pieprzem i gałką. Smaż na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Smaż tak długo, aż prawie cała woda odparuje. Zestaw z ognia.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
- Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi. Każdy placek przed pieczeniem (nie smaruj wszystkich od razu) posmaruj 2 łyżkami oliwy. Na placku rozłóż szpinak, robiąc w nim 3 wgłębienia. W każde wbij po jednym jajku, posól je.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką (możesz też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy).
- Wstaw do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią a jajka się zetną.
Przygotuj składniki. Nie potrzeba ich dużo :) Zamiast masła ghee możesz użyć oleju i zwykłego masła, a zielony pieprz zastąpić czarnym.
Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Przygotuj obłożenie: obrane cebule i koper włoski pokrój na cienkie piórka. Ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie - jeśli będzie trzeba dolej wody - masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Na dużej patelni rozgrzej masło ghee (lub zwykłe masło z olejem), dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając, aż cebula zacznie się szklić (około 2-3 minut). Dodaj koper włoski i smaż następne dwie minuty.
Dodaj czosnek i zamrożony szpinak. Dopraw solą, zielonym pieprzem i gałką. Smaż na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Smaż tak długo, aż prawie cała woda odparuje. Zestaw z ognia.
Do ciasta wlej oliwę i wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil - aż wchłonie oliwę i będzie błyszczące.
Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut - aż podwoi swoją objętość.
Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi. Każdy placek przed pieczeniem (nie smaruj wszystkich od razu) posmaruj 2 łyżkami oliwy.
Na placku rozłóż szpinak, robiąc w nim 3 wgłębienia. W każde wbij po jednym jajku, posól je.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką (możesz też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy).
Wstaw do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią a jajka się zetną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz