2015/04/26

Zapiekanka "trzy w jednym" z kalafiora, ziemniaków i jajek

Pyszna, lekka zapiekanka, która ma w sobie wszystko, co trzeba - mnóstwo warzyw, trochę białka, mało tłuszczu oraz ogrom smaku i aromatu.
Połączenie mocno podpieczonych ziemniaków z delikatnymi kalafiorami doprawionymi koperkiem okazuje się zaskakująco smaczne :)
Zdrowa, lekko kaloryczna, w sam raz na ciepłe dni. Doskonała na obiad lub lekką kolację. Jej estetyczne walory sprawiają, że świetnie sprawdza się na mniej zobowiązujące przyjęcia w ogrodzie lub na tarasie lub w salonie przy otwartym oknie.
Zapiekanka najlepiej smakuje z dużą porcją sałaty z sosem vinegret lub sałatką pomidorową.
W zimniejsze dni można ją podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. 
Przepis wydaje się nieco skomplikowany w czytaniu, ale w wykonaniu jest banalnie prosty, o czym możesz się przekonać tylko w jeden sposób - przygotowując tą pyszną zapiekankę. Gwarantuję  będzie Ci smakować :)                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Składniki

2 średniej wielkości kalafiory
6 ziemniaków średniej wielkości
1 spora cebula (najlepiej cukrowa)
7 surowych jajek
pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
5 łyżek tartej bułki
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do zapiekania:
łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju

do podania:
drobno posiekany szczypiorek

Przepis

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3-5 mm. Gotuj na parze przez 3 minuty (lub w lekko osolonej wodzie). Wyjmij, przestudź.
  2. Cebulę obierz, pokrój na bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, przełóż cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż 3-4 minuty, aż się zeszkli. Odstaw na bok.
  3. Koperek przebierz, odkrój grube końcówki, drobno posiekaj.
  4. Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki i ugotuj na parze do całkowitej miękkości.
  5. Duże naczynie żaroodporne (lub blachę do pieczenia - ja zapiekankę przygotowuję w blasze o wymiarach 33 x 23 cm) wysmaruj masłem. Ułóż na niej plastry ziemniaków, by pokryły całą powierzchnię. Lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  6. Kiedy ziemniaki się podpiekają przygotuj masę kalafiorową: ugotowane kalafiory rozgnieć na drobne kawałki (ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków) - nie powinny być zbyt jednorodną masą. Dodaj 2 jajka, 5 łyżek tartej bułki, koperek, podsmażoną cebulę, dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.
  7. Masę kalafiorową wyłóż na podpieczone ziemniaki, wyrównaj i mocno dociśnij. Odwróconą szklanką wyciśnij 5 "gniazd" o głębokości ok. 3 cm. Zapiekankę posyp tartą bułką i spryskaj olejem. Wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut.
  8. Kiedy brzegi zapiekanki zaczną się brązowić, wyjmij ją z piekarnika i do każdego gniazda delikatnie wlej po jednym jajku - będzie Ci łatwo to zrobić, jeśli wcześniej jajko wbijesz do płytkiej filiżanki. Każde jajko posól i zapiekankę wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut, czyli do ścięcia jajek.
  9. Podawaj zapiekankę udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie dużej porcji soczystej sałatki lub sałaty z sosem vinegret.                                                                                                                                                                                           Dodatkowe informacje
    Jeśli nie możesz się obejść bez mięsa, możesz dodać do masy kalafiorowej paski szynki lub cienkie kawałki chudego boczku.
    W zimniejsze dni, kiedy dania mogą być bardziej kaloryczne, zapiekankę na kilka minut przed upieczeniem można posypać startym, żółtym serem.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz