Połączenie mocno podpieczonych ziemniaków z delikatnymi kalafiorami doprawionymi koperkiem okazuje się zaskakująco smaczne :)
Zdrowa, lekko kaloryczna, w sam raz na ciepłe dni. Doskonała na obiad lub lekką kolację. Jej estetyczne walory sprawiają, że świetnie sprawdza się na mniej zobowiązujące przyjęcia w ogrodzie lub na tarasie lub w salonie przy otwartym oknie.
Zapiekanka najlepiej smakuje z dużą porcją sałaty z sosem vinegret lub sałatką pomidorową.
W zimniejsze dni można ją podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Przepis wydaje się nieco skomplikowany w czytaniu, ale w wykonaniu jest banalnie prosty, o czym możesz się przekonać tylko w jeden sposób - przygotowując tą pyszną zapiekankę. Gwarantuję będzie Ci smakować :)
Składniki
2 średniej wielkości kalafiory6 ziemniaków średniej wielkości
1 spora cebula (najlepiej cukrowa)
7 surowych jajek
pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
5 łyżek tartej bułki
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do zapiekania:
łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju
do podania:
drobno posiekany szczypiorek
Przepis
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na plastry o grubości 3-5 mm. Gotuj na parze przez 3 minuty (lub w lekko osolonej wodzie). Wyjmij, przestudź.
- Cebulę obierz, pokrój na bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, przełóż cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż 3-4 minuty, aż się zeszkli. Odstaw na bok.
- Koperek przebierz, odkrój grube końcówki, drobno posiekaj.
- Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki i ugotuj na parze do całkowitej miękkości.
- Duże naczynie żaroodporne (lub blachę do pieczenia - ja zapiekankę przygotowuję w blasze o wymiarach 33 x 23 cm) wysmaruj masłem. Ułóż na niej plastry ziemniaków, by pokryły całą powierzchnię. Lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- Kiedy ziemniaki się podpiekają przygotuj masę kalafiorową: ugotowane kalafiory rozgnieć na drobne kawałki (ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków) - nie powinny być zbyt jednorodną masą. Dodaj 2 jajka, 5 łyżek tartej bułki, koperek, podsmażoną cebulę, dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.
- Masę kalafiorową wyłóż na podpieczone ziemniaki, wyrównaj i mocno dociśnij. Odwróconą szklanką wyciśnij 5 "gniazd" o głębokości ok. 3 cm. Zapiekankę posyp tartą bułką i spryskaj olejem. Wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut.
- Kiedy brzegi zapiekanki zaczną się brązowić, wyjmij ją z piekarnika i do każdego gniazda delikatnie wlej po jednym jajku - będzie Ci łatwo to zrobić, jeśli wcześniej jajko wbijesz do płytkiej filiżanki. Każde jajko posól i zapiekankę wstaw ponownie do piekarnika na 15-20 minut, czyli do ścięcia jajek.
- Podawaj zapiekankę udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie dużej porcji soczystej sałatki lub sałaty z sosem vinegret. Dodatkowe informacje
Jeśli nie możesz się obejść bez mięsa, możesz dodać do masy kalafiorowej paski szynki lub cienkie kawałki chudego boczku.
W zimniejsze dni, kiedy dania mogą być bardziej kaloryczne, zapiekankę na kilka minut przed upieczeniem można posypać startym, żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz