Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia)
W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować farsz: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.
Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.
Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.
Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.
Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta. Gorące byczki podawać okraszone skwarkami. Wybornie też smakują odsmażane na tłuszczu. SMACZNEGO GB
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz