2015/02/20

Byczki z mięsem

  • 1,5 kg ziemniaków                                                          BYCZKI  Z   MIĘSEM
  • ok. 500 g mąki psznnej                                                 ------------------------------------
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g ugotowanego mięsa drobiowego
  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
                                                                                                                                     

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. (można też użyć ziemniaków gotowanych poprzedniego dnia)
  2. W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować farsz: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli. Wystudzić.
  3. Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę. Doprawić pieprzem i solą.
  4. Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąki. Zagnieść ciasto.
  5. Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.
  6. Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podobnie postąpić z każdą kolejną częścią ciasta. Gorące byczki podawać okraszone skwarkami. Wybornie też smakują odsmażane na tłuszczu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                SMACZNEGO                                                                                                                                                                                                                                           GB


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz