4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
200 g masła
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
150 g cukru
przepis na 35 szt. Suche składniki zmieszaj w misce. Czekoladę najpierw zetrzyj na tarce lub połam na drobne kawałki, a następnie roztapiaj najlepiej w metalowej miseczce umieszczonej nad parującą w garnku wodą. Ważne! Dno miseczki nie może dotykać lustra wody. Do suchych składników dodaj żółtka, masło i czekoladę, zamieszaj łyżką, a potem ugniataj ręką. Zagniecione ciasto włóż na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą foremki wycinaj serduszka i przenoś je ostrożnie szerokim nożem na posmarowaną masłem blaszkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 st. C i piecz około 12 minut. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz