Drobiowe łódeczki
Łódeczki okazały się prawdziwym hitem! Muszę nie skromnie przyznać, że były pyszne Oczywiście w myśl mojej zasady nr 2 nie jadłam sama Mojemu chłopakowi też bardzo smakowały.
Potrawa bardzo prosta. Przygotowanie jej zajęło mi ok 40min.
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 papryki kolorowe
- cebula- olej
- 2 jajka
- przyprawa do kurczaka
- mąka
- bułka tarta
- 2 papryki kolorowe
- cebula- olej
- 2 jajka
- przyprawa do kurczaka
- mąka
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Filet mocno rozbij przez folię spożywczą, natrzyj przyprawą do kurczaka. Papryki i cebulę pokrój w kostkę
2. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian paprykę czerwoną, żółtą i cebulę. Takie „szaszłyki” ściśle owiń mięsem. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
3. Smaż na oleju ok. 20min. Wyjmij patyczki i przekrój
Ja moje łódeczki zrobiłam z tego co miałam w domu (papryka, cebula) ale mogą to być inne składniki: brokuły, szynka, suszone morele, ananas, pieczarki… Ważne żeby było kolorowo no i smacznie
1. Filet mocno rozbij przez folię spożywczą, natrzyj przyprawą do kurczaka. Papryki i cebulę pokrój w kostkę
2. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian paprykę czerwoną, żółtą i cebulę. Takie „szaszłyki” ściśle owiń mięsem. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
3. Smaż na oleju ok. 20min. Wyjmij patyczki i przekrój
Ja moje łódeczki zrobiłam z tego co miałam w domu (papryka, cebula) ale mogą to być inne składniki: brokuły, szynka, suszone morele, ananas, pieczarki… Ważne żeby było kolorowo no i smacznie
Na koniec jeszcze jedna rada:
Tłuszcz podczas smażenia nie będzie pryskał jeżeli patelnię posypie się przed smażeniem odrobiną soli. smacznego
Tłuszcz podczas smażenia nie będzie pryskał jeżeli patelnię posypie się przed smażeniem odrobiną soli. smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz