2015/02/21

PYSZNE DANIE

Drobiowe łódeczki


Łódeczki okazały się prawdziwym hitem! Muszę nie skromnie przyznać, że były pyszne :) Oczywiście w myśl mojej zasady nr 2 nie jadłam sama ;) Mojemu chłopakowi też bardzo smakowały.
Potrawa bardzo prosta. Przygotowanie jej zajęło mi ok 40min.

Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 papryki kolorowe :)
- cebula
- olej
- 2 jajka
- przyprawa do kurczaka
- mąka
- bułka tarta
Sposób przygotowania:

1. Filet mocno rozbij przez folię spożywczą, natrzyj przyprawą do kurczaka. Papryki i cebulę pokrój w kostkę 

2. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian paprykę czerwoną, żółtą i cebulę. Takie „szaszłyki” ściśle owiń mięsem. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. 

3. Smaż na oleju ok. 20min. Wyjmij patyczki i przekrój :) 

Ja moje łódeczki zrobiłam z tego co miałam w domu (papryka, cebula) ale mogą to być inne składniki: brokuły, szynka, suszone morele, ananas, pieczarki… Ważne żeby było kolorowo no i smacznie :)
Na koniec jeszcze jedna rada:
Tłuszcz podczas smażenia nie będzie pryskał jeżeli patelnię posypie się przed smażeniem odrobiną soli.                                                                                                                                                                                               smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz