2015/02/17

Sałatka ziemniaczana

Podam  wam  przepis  na  bardzo  smaczną  sałatkę  ziemniaczaną  na  śniadanie  leb  wczesną  kolację  .                                                                                                                                                   
  • 8 średnich ziemniaków
  • 300-400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 1 cebula czosnkowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka soli
                       
                                     

Etapy przygotowania

  • 1
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (uważamy, żeby ich nie rozgotować – najlepiej sprawdzać widelcem i jeśli w środku stawiają delikatny opór – są gotowe do wyjęcia).
     8 średnich ziemniaków
  • 2
    W misce mieszamy ze sobą składniki marynaty.
     300-400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego), 1 łyżeczka soli, 3-4 łyżki czerwonego octu winnego, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 cebula czosnkowa, 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3
    Gdy ziemniaki nieco ostygną, obieramy je (skórka powinna bardzo lekko schodzić) i kroimy w ok. 1 cm plasterki. Wrzucamy do marynaty. 
    Ważne, aby zarówno marynata jak i ziemniaki były podczas łączeniaciepłe.
  • 4
    Gdy sałatka ostygnie – wkładamy ją na kilka godzin do lodówki (ale na ciepło też są pyszna!).
   SMACZNEGO  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!                                                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz