Podam wam przepis na bardzo smaczną sałatkę ziemniaczaną na śniadanie leb wczesną kolację .
8 średnich ziemniaków
300-400 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
1 cebula czosnkowa
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka majeranku
3-4 łyżki czerwonego octu winnego
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka soli
Etapy przygotowania
1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości (uważamy, żeby ich nie rozgotować – najlepiej sprawdzać widelcem i jeśli w środku stawiają delikatny opór – są gotowe do wyjęcia).
Gdy ziemniaki nieco ostygną, obieramy je (skórka powinna bardzo lekko schodzić) i kroimy w ok. 1 cm plasterki. Wrzucamy do marynaty. Ważne, aby zarówno marynata jak i ziemniaki były podczas łączeniaciepłe.
4
Gdy sałatka ostygnie – wkładamy ją na kilka godzin do lodówki (ale na ciepło też są pyszna!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz