2015/03/01

Pizza z ziemniaków z mnóstwem pieczarek

SKŁADNIKI

ciasto:
3/4 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
1 jajko
1 łyżka masła
5 dag startego żółtego sera
2 czubate łyżki pszennej mąki
pół pęczka natki pietruszki
spora szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

nadzienie:
3/4 kg pieczarek
2 spore cebule
5 łyżek oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do posypania:
10 dag startego żółtego sera                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

  1. Pieczarki obierz, odkrój końcówki, pokrój na niezbyt cienkie (1/2-1 cm) plasterki. Obraną cebulę pokrój na grube piórka. Natkę drobno posiekaj.
  2. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kostkę o boku około 2 cm, zalej zimną wodą, lekko posól, postaw na ogniu i gotuj do średniej miękkości.
  3. Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę. Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pieczarki zaczną być miejscami wyraźnie brązowe. Nie zmniejszaj ognia - pieczarki nie powinny gotować się we własnym sosie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie, odstaw na kilka minut do przestudzenia.
  5. Formę do pizzy wysmaruj masłem (możesz też użyć zwykłej formy do pieczenia z niskim lub wysokim rantem).
  6. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, natkę oraz świeżo startą gałkę. Rozgnieć i dokładnie wymieszaj. Dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż masę ziemniaczaną do formy - wyrównaj, zrób dużo widelcem dużo dziurek.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez około 15 minut, aż placek ładnie się przyrumieni na brzegach.
  9. Wyjmij z piekarnika, rózłóż na pizzy pieczarki z cebulę, posyp je serem. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 5-7 minut, aż ser zacznie się przypiekać, a pieczarki na brzegach zaczną być chrupkie.                                                                               
  10. Pizzę podawaj goracą w towarzystwie dużej miski pełnej sałaty z sosem vinegret.              
                                                                                                                                                                                                                                                          

    Pieczarki obierz, odkrój końcówki, pokrój na niezbyt cienkie (1/2-1 cm) plasterki. Obraną cebulę pokrój na grube piórka. Natkę drobno posiekaj.
    Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kostkę o boku około 2 cm, zalej zimną wodą, lekko posól, postaw na ogniu i gotuj do średniej miękkości. 

    Kiedy ziemniaki się gotują, rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez minutę. 
                   Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pieczarki zaczną być miejscami wyraźnie brązowe.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
                                                                        

         
    Smażąc pieczarki nie zmniejszaj ognia - pieczarki nie powinny gotować się we własnym sosie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
    Ugotowane ziemniaki odcedź dokładnie, odstaw na kilka minut do przestudzenia. 


    Formę do pizzy wysmaruj masłem (możesz też użyć zwykłej formy do pieczenia z niskim lub wysokim rantem).
    Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz i natkę. Rozgnieć i dokładnie wymieszaj. 
    Do masy ziemniaczanej dodaj starty żółty ser i dokładnie wymieszaj. 
    Przełóż masę ziemniaczaną do formy - wyrównaj, zrób dużo widelcem dużo dziurek. 

     
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekaj przez około 15 minut, aż placek ładnie się przyrumieni na brzegach. Wyjmij z piekarnika, rózłóż na pizzy pieczarki z cebulę, posyp je serem. 

    Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj przez 5-7 minut, aż ser zacznie się przypiekać, a pieczarki na brzegach zaczną być chrupkie.
    Pizzę podawaj goracą w towarzystwie dużej miski pełnej sałaty z sosem vinegret. 

    SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz